Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu a primit, până marţi la prânz, nicio notificare, inclusiv prin Sistemul Rapid de alertă al Uniunii Europene, privind intrarea în ţară a vreunei cantităţi de carne alterată, aşa cum informa un cotidian german.
"Nu am primit niciun fel de notificare, până în acest moment, de la direcţiile de specialitate din ţară în legătură cu posibile neconformităţi la carne. Nici prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje care funcţionează la nivelul Uniunii Europene nu a fost semnalată o neregularizate", a declarat pentru MEDIAFAX Alina Monea, şeful Biroului de presă al ANSVSA.
Reprezentantul ANSVA a spus că autoritatea rămâne în continuare în alertă.
Pagina electronică a Die Zeit a relatat că Procuratura germană anchetează acuzaţiile formulate de angajaţii români ai unei fabrici de prelucrare a cărnii din Lohne, care au afirmat că aceasta procesează cu regularitate cantităţi mari de capete de porc descompuse.
Procuratura a declanşat ancheta după ce muncitorii români au declarat că, în martie 2007, fabrica a folosit pentru producţia de cârnaţi aproximativ patru tone de carne provenită de la capete de porc aflate într-o stare avansată de degradare. Produsele au fost vândute în Germania, România şi Rusia.
"Carnea era foarte stricată; trebuia să tai capetele de porc, dar mi s-a făcut rău şi am vărsat", a declarat unul dintre muncitorii de la BFZ Brägeler Fleischzerlegung GmbH.
Ancheta autorităţilor are la bază materialele publicate de revista Report Mainz şi declaraţiile muncitorilor români. Frauke Wilken, purtător de cuvânt al procuraturii din Oldenburg, a declarat pentru Report Mainz că dovezile sunt considerate credibile.
Cercetările efectuate de poliţie la sfârşitul săptămânii trecute nu au dus la descoperirea de carne stricată, însă ancheta continuă, iar Wilken a declarat că investigaţiile sunt abia la început.
Conform Die Zeit, carnea stricată era amestecată cu carne de calitate şi era prelucrată numai în zilele de la sfârşitul săptămânii, pentru a evita controalele veterinare.