Aociaţia Municipiilor din România ar putea ataca în contecios Codul Fiscal, dacă Guvernul nu va preciza, în termen de 7 zile, dacă menţine sau renunţă la forma actuală a taxei pentru tranzacţii imobiliare, a anunţat, luni, preşedintele acestei asociaţii, democrat-liberalul Adriean Videanu.
Potrivit lui Videanu, Asociaţia Municipiilor a avertizat Guvernul, la sfârşitul anului trecut, să revină asupra deciziei cu privire la forma actuală a taxei pentru tranzacţii imobiliare.
"Am aşteptat un răspuns. Dacă în termen de 7 zile, Guvernul nu ne dă un răspuns, voi convoca Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România şi vom ataca în contencios Codul Fiscal, astfel încât să ne apărăm drepturile", a precizat Videanu.
El a susţinut că transferul către bugetul naţional a sumelor obţinute din aplicarea acestei taxe reprezintă "disperarea Guvernului de a atrage resurse pentru echilibrarea deficitului".
Preşedintele Asociaţiei Municipiilor a mai spus că Guvernul avea obligaţia de a consulta structurile asociative pentru un act normativ promovat în domeniul administraţiei publice locale.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 106/2007, care modifică şi completează Legea 571/2003 privind Codul fiscal, "impozitul pe venit realizat din transferul drepturilor de proprietate al construcţiilor, de orice fel şi terenul aferent acestora se virează şi se reţine integral la bugetul de stat". Articolul 771 din Legea 571/2003 prevedea că "impozitarea asupra veniturilor realizate din transferul drepturilor de proprietate al construcţiilor, de orice fel şi terenul aferent acestora, să se distribuie în cotă de 50% la nivelul unităţilor administrative-teritoriale de pe raza localităţii unde se află bunurile imobiliare ce au făcut obiectul înstrăinării".
Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Adriean Videanu, a trimis, în decembrie 2007, o adresă către ministerele de resort care cuprindea în sinteza problemelor legislative din domeniul administraţiei publice locale şi această problemă, solicitând autorităţilor centrale dispunerea măsurilor "care se impun" pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ.
AMR a cerut eliminarea acestei modificări legislative, considerând că a adus "o gravă atingere procesului de dezvoltare locală", lucru pe care l-a argumentat cu faptul că în anul 2006, impozitele provenite din transferul proprietăţilor imobiliare şi cele privind succesiunile erau în totalitate ale bugetului local, iar în anul 2007 aceste venituri au fost reduse la 50 la sută, restul fiind destinat în proporţie de 40 la sută bugetului consolidat şi 10 la sută bugetului Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Potrivit secretarului general al AMR, Andrei Chiliman, prevederea din Codul Fiscal prin care primăriile pierd această sursă de finanţare la bugetul local reprezintă "o anomalie, o nedreptate care trebuie urgent corectată de Guvern".
Ordonanţa de Urgenţă 106/2007 pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial în 18 octombrie 2007 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2008.