Reprezentanţii micilor producători de bere, firme cu capacităţi sub 200.000 de hectolitri pe an, afirmă că aprobarea Legii berii, proiect care prevede ştergerea parţială a datoriilor acumulate până la finele lui 2003, va salva unele fabrici de la închidere şi locurile de muncă a 2.000 de angajaţi.
"În Germania, autorităţile luptă pentru cei 2.000 de salariaţi de la Nokia. În România, ne bucurăm că se mai duc doar 2.000 locuri de muncă", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Şerban Danciu, reprezentantul Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România (PSIPBR) în Comisia de dialog social de la Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Legea privind aprobarea de măsuri financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din industria berii a fost respinsă de Camera Deputaţilor în luna iunie a anului trecut, procedura de vot fiind contestată de micii producători de bere.
Actul normativ a fost iniţial adoptat în toamna anului 2006, primind ulterior avizul Curţii Constituţionale, dar a fost ulterior retrimis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, pe motiv că ar fi "o lege pentru infractori".
Un deputat al PSD a depus în luna decembrie a anului trecut o contestaţie referitoare la procedura de vot a legii, care urmează să fie discutată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor până la jumătatea lunii februarie.
Proiectul de lege prevede scutirea parţială a producătorilor de bere cu capacităţi mai mici de 200.000 hectolitri pe an de la plata datoriilor acumulate până la 31 decembrie 2003.
"Aceste datorii generează penalităţi, iar în prezent cel puţin 70% din totalul sumei reprezintă aceste penalităţi", a spus Danciu.
Potrivit actului normativ, firmele în cauză ar trebui să realizeze un program de restructurare, prin care să plătească din sume proprii 40% din datorii, restul urmând a fi şterse.
Potrivit lui Danciu, valoarea totală a sumei care urmează să fie ştearsă este de circa 10 milioane euro, suma totală a datoriilor ridicându-se la circa 16 milioane euro.
Prin aprobarea actului normativ s-ar evita, potrivit reprezentanţilor patronatului, fabrici de bere precum Robema din Roşiorii de Vede sau Alutus din Râmnicu Vâlcea.
"Sunt patru producători în cadrul organizaţiei noastre care ar putea beneficia de această lege. Este o fabrică din Bacău, Robema, Alutus, iar fabrica dela Turnu Severin, care şi-a oprit producţia la sfârşitul anului trecut, ar mai avea o şansă", a afirmat directorul general al PSIPBR, Vifor Verşescu.