Preşedintele Băsescu i-a cerut, luni, ministrului interimar al Justiţiei să trimită Parchetului cererea sa de începere a urmăririi penale în cazul celor opt foşti sau actuali demnitari, avertizându-l că dacă refuză ar săvârşi un abuz în serviciu, iar şeful statului nu va ezita să acţioneze.
Băsescu i-a trimis o scrisoare lui Meleşcanu, în care precizează că a luat act "cu îngrijorare" de refuzul acestuia de a transmite cererile sale pentru începerea urmăririi penale a foştilor şi actualilor miniştri Adrian Năstase, Miron Mitrea, Victor Babiuc, Zsolt Nagy, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Codruţ Sereş şi Decebal Traian Remeş, deşi dosarele cauzelor au fost remise ministrului interimar încă din 16 ianuarie.
"Fac precizarea că preşedintele României nu este organ de cercetare penală şi nici nu se substituie procurorului sau judecătorului cauzei", adaugă Băsescu.
El precizează că, urmare a adresei 6231/01/2008 a lui Meleşcanu, înregistrată la Administraţia Prezidenţială cu nr. 239/18.01.2008, în 18 ianuarie i-a transmis acestuia, sub sigiliu, documentele care au stat la baza referatelor procurorilor de caz, care în 19 ianuarie au fost restituite la Cotroceni.
"Aceste documente venite din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie au stat la baza solicitării primite şi s-au aflat în copie la Administraţia Prezidenţială, cu inscripţia «Conform cu originalul» şi ştampila instituţiilor transmiţătoare. Documentele în original s-au aflat întotdeauna la Ministerul Public. Absolut toate documentele pe care le-am deţinut v-au fost transmise", îi scrie preşedintele Băsescu lui Teodor Meleşcanu.
Şeful statului precizează că documentele pe care le-a avut la dispoziţie au stat la baza solicitării de începere a urmăririi penale şi că ministrul Justiţiei nu are dreptul de a cenzura decizia preşedintelui, potrivit deciziei Curţii Constituţionale nr.1133 din 2007, care este "foarte clară".
Traian Băsescu îi solicită lui Meleşcanu să respecte Constituţia, independenţa justiţiei şi să nu întârzie aplicarea legii atunci când este vorba despre oameni politici şi îi atrage atenţia că nu are atribuţii privind verificarea legalităţii actelor preşedintelui, ci doar verificarea legalităţii actelor Guvernului.
"Având în vedere că în momentul de faţă împiedicaţi îndeplinirea unei prerogative a preşedintelui României, vă solicit să vă limitaţi la atribuţiile legale pe care le aveţi, transmiţând solicitările mele de începere a urmăririi penale către Ministerul Public împreună cu referatele procurorilor de caz şi cu cererile formulate de Procurorul General şi procurorul şef DNA, documente ce se află în posesia dumneavoastră. Vă atenţionez că în caz contrar aţi săvârşi un abuz în serviciu şi nu voi ezita să acţionez, în baza prerogativelor legale şi constituţionale pe care le am, în vederea normalizării situaţiei", îi scrie şeful statului ministrului interimar al Justiţiei.