Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 ian 2008 - Anul XIII, nr. 15 (3696)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Valoarea impozitelor din tranzacţii imobiliare a crescut în 2007 de patru ori, la 1,2 miliarde lei

Duminică, 20 Ianuarie 2008 (14:44:41)


Valoarea impozitelor pe veniturile din tranzacţiile imobiliare încasate de către notari au totalizat anul trecut 1,2 miliarde de lei (aproape 360 milioane euro), nivel de peste patru ori mai mare decât în 2006, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR).
  "În perioada ianuarie-noiembrie impozitul încasat şi virat de notarii publici pentru tranzacţiile imobiliare s-a ridicat la 1,056 miliarde lei, iar pentru întreg anul 2007 previzionăm un impozit de 1,2 miliarde lei. Pentru anul 2008 estimăm o creştere de circa 30%, avans care se va datora în primul rând evoluţiei în urcare a preţurilor pe piaţa imobiliară", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele UNNPR, Viorel Mănescu.

În 2006, notarii au colectat la încheierea actelor notariale pentru tranzacţiile imobiliare peste 925 de milioane de lei (peste 260 milioane euro), din care doar 289,9 milioane de lei (peste 82 milioane de euro) sub forma impozitului pe tranzacţiile imobiliare, iar restul ca taxă notarială de timbru, potrivit datelor UNNPR.

Începând cu 2007, sistemul de taxare a tranzacţiilor imobiliare a fost modificat, taxa de timbru şi impozitarea cu 16% a tranzacţiilor încheiate de persoanele fizice care realizau profit din vâzarea imobilului fiind înlocuite cu impozitarea tuturor tranzacţiile în care vânzători sunt persoane fizice, indiferent dacă realizează sau nu profit. Nivelul impozitului este cuprins între 1% şi 3% în funcţie de valoare şi data dobândirii.

Astfel, dacă proprietăţile - construcţii şi terenuri - sunt vândute în mai puţin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3% atunci când valoarea proprietăţii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adaugă o sumă fixă de 6.000 lei şi o cotă de 2% calculată la valoarea care depăşeşte 200.000 de lei.

În varianta înstrăinării imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobândirii, mecanismul de impozitare rămâne acelaşi, însă cota de impunere este redusă cu un punct procentual. În acest caz, suma fixă plătită pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Dacă valoarea declarată de părţi este mai mică decât suma orientativă stabilită de expertizele întocmite de către Camerele notarilor publici, impozitul se calculează la cea de-a doua valoare.

Preşedintele UNNPR estimează pentru anul 2007 şi creşterea numărului de tranzacţii la peste 500.000, faţă de nivelul de 486.000 înregistrat anul trecut.

"Creşterea numărului tranzacţiilor la nivelul anului 2007 faţă de 2006 se datorează în principal retrocedărilor imobilelor în baza legilor proprietăţii, a creşterii economice, dar nu în ultimul rând şi simplificării procedurilor de acordare a creditelor ipotecare", a adăugat Mănescu.

Codul Fiscal stabilea, anul trecut, că sumele colectate din impozitarea tranzacţiilor imobiliare se distribuie la bugetul consolidat, în proporţie de 40%, la bugetul unităţilor administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora se află bunurile înstrăinate (50%) şi la bugetul Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (10%). Începând din acest an, sumele vor fi virate doar la bugetul consolidat.

Tranzacţiile imobiliare au fost impozitate pentru prima dată în 2005, începând cu luna iunie, diferenţiat în funcţie de perioada de deţinere a imobilului, fiind introdusă o cotă de impozitare de 10% pentru câştigurile obţinute din vânzarea de clădiri şi terenuri, în cazul în care acestea sunt cedate în mai puţin de trei ani de la dobândire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valoarea impozitelor din tranzacţii imobiliare a crescut în 2007 de patru ori, la 1,2 miliarde lei.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoarea impozitelor din tranzacţii imobiliare a crescut în 2007 de patru ori, la 1,2 miliarde lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Şniţele prahovene 2 porţii – 40 minute500g carne de porc sau viţel slabă2 felii caşcaval2 felii şunca tip Praga1 cutie ciuperci (mică)2 linguri pastă de roşii1 ou3 linguri făină250g pesmet2 cepe potrivite1 linguriţă oregano 1 linguriţă boia de ardei dulce1... Citeşte