Emisiunea de euroobligaţiuni pe termen de zece ani, cu o valoare între 500 milioane euro şi un miliard euro, va fi lansată de România în luna februarie, urmând ca plata titlurilor să fie realizată în martie, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"Lansarea va avea loc în luna februarie, iar tragerea în luna martie", a afirmat Vasilescu.
În perioada premergătoare lansării de euroobligaţiuni, oficiali ai Băncii Naţionale a României şi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) vor efectua deplasări în mai multe state, pentru a promova emisiunea de titluri lansată de România.
Consilierul guvernatorului BNR a arătat că acest program de promovare a început deja, viceguvernatorii băncii centrale, Eugen Dijmărescu şi Cristian Popa, alături de specialişti din MEF susţinând prezentări la Viena.
Întrebat dacă acest turneu de promovare va dura 2-3 săptămâni, Adrian Vasilescu a răspuns afirmativ.
Principala destinaţie a banilor atraşi prin emisiunea de euroobligaţiuni o reprezintă acoperirea unui credit extern în valoare de 600 de milioane de euro care ajunge la scadenţă la mijlocului anului.
La sfârşitul lunii decembrie 2007, MEF a selectat băncile UBS, Credit Suisse First Boston şi EFG Eurobank ca intermediari ai emisiunii de obligaţiuni pe pieţele internaţionale.
Băncile câştigătoare au acceptat un comision de 0,04% din valoarea emisiunii, oferind, de asemenea, unele dintre cele mai bune randamente.
Ultima emisiune pe pieţele internaţionale a fost realizată în 2003, când România a atras 700 de milioane de euro, iar intermediari au fost Deutsche Bank, JP Morgan, Citigroup şi UBS Warburg.
În prezent, cupoanele obligaţiunilor lansate de România pe pieţele internaţionale se tranzacţionează la randamente de 5 - 5,25% pe an.
Cea mai mică dobândă într-o emisiune internaţională a fost obţinută de Primăria Capitalei, care a atras, în vara anului 2005, 500 de milioane de euro, la un randament de 4,27% pe an.
La finele anului trecut, MEF a anunţat că ar putea atrage în 2008, de pe piaţa internă, până la 11 miliarde de lei (3,3 miliarde de euro), doar în primul trimestru fiind programate licitaţii pentru împrumuturi în valoare de 4 miliarde de lei (1,14 miliarde euro).