Creşterea porcilor în sistem non-profesional, adică pentru consumul propriu, este permisă exclusiv în mediul rural, fiind interzisă în oraşe, dar şi pe păşuni şi în păduri, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de eradicare a pestei în 2008.
Proiectul, elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), stabileşte două sisteme de creştere a porcilor, respectiv cel non-profesional şi cel comercial-industrial.
Creşterea porcilor în sistemul non-profesional presupune că ţăranul nu are voie să vândă carnea obţinută, fiind destinată exclusiv consumului familial.
De asemenea, porcul viu nu poate fi vândut decât în localitatea în care se află gospodăria.
"Sistemul non-profesional este reprezentat de exploataţii de porcine unde porcii sunt crescuţi în mod tradiţional; creşterea porcilor în acest sistem este permisă în mediul rural, fiind interzisă pe păşuni, în păduri, oraşe şi municipii", se arată în proiect.
Porcii crescuţi în sistem non-profesional nu părăsesc gospodăria decât atunci când sunt vânduţi.
Strategia stabileşte de asemenea reguli specifice de biosecuritate pentru fiecare sistem de creştere şi norme de comercializare a porcilor vii, a produselor obţinute de la aceştia.
Regulile de biosecuritate pentru fermele comerciale sunt mai stricte decât în cazul gospodăriilor, dar carnea obţinută poate fi vândută la nivel naţional.
Strategia de eradicare a pestei pentru anul 2008 prevede continuarea vaccinării animalelor.
Autoritatea Veterinară a început vaccinarea împotriva pestei porcine în luna decembrie a anului 2006, iar în luna iunie a anului următor anunţa că toate focarele au fost închise.
În luna august din 2007 au fost confirmate însă trei noi focare, acestea fiind primele apărute în ferme profesionale. Un nou focar de pestă a fost confirmat la începutul lunii octombrie a aceluiaşi an, în rezervaţia Insulei Mici a Brăilei, la un porc mistreţ.
Din cauza pestei porcine firmele româneşti nu au voie să exporte carne şi produse din carne de porc în UE. Comisia Europeană a decis în luna septembrie a anului trecut să prelungească, până la 31 decembrie 2009, această interdicţie, considerând că boala nu este încă ţinută sub control.
Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii, la sfârşitul anului trecut efectivele de porci erau de 6,9 milioane de animale.
(19 ian 2008, 19:20:56