Investiţia grupului finlandez Nokia în judeţul Cluj s-a realizat fără acordarea de ajutoare de stat din partea statului român, iar alegerea României s-a datorat avantajelor competitive ale mediului economic naţional, a declarat, joi, deputatul UDMR în Parlamentul European Iuliu Winkler.
"Alegerea României de către Nokia s-a datorat avantajelor competitive pe care mediul economic din ţara noastră le prezintă în acest moment, respectiv regimul favorabil de impozitare, costul relativ scăzut al forţei de muncă în condiţiile unei înalte calificări a acesteia. Mediul economic din România este atractiv pentru investitorii din domeniul IT&C, acest lucru fiind demonstrat atât prin performanţele înregistrate la export a celor peste 9.000 de IMM-uri autohtone, cât şi prin prezenţa tuturor marilor companii multinaţionale din domeniu", a afirmat Winkler într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
Europarlamentarul român precizează că suspiciunea referitoare la acordarea unui ajutor de stat pentru relocarea capacităţii de producţie a grupului finlandez din Germania în România este complet nefondată.
"Această suspiciune este complet nefondată atâta timp cât fonduri pentru dezvoltare regională au fost alocate pentru realizarea infrastructurii unui parc industrial în judeţul Cluj în care alături de Nokia vor fi realizate capacităţi de producţie şi ale altor companii. E vorba de fonduri regionale corect utilizate", a spus Winkler.
Europarlamentarul apreciază că, în cazul închiderii capacităţii de producţie a Nokia din Germania, trebuie analizat mecanismul decizional din punct de vedere economic la baza căruia s-ar fi putut să stea o analiză a competitivităţii producţiei, prin prisma costurilor de producţie şi a profitului în scădere.
"De abia în a doua etapă a acestui mecanism cred că s-a trecut la identificarea unor locaţii care să prezinte avantajele economice necesare. Cred că cea mai la îndemână decizie ar fi fost aceea de delocalizare în zone precum India sau China, care tind să monopolizeze producţia în domeniul IT&C", a explicat parlamentarul european.
Iuliu Winkler consideră că situaţia de relocare a investiţiei Nokia în România şi Ungaria este una avantajoasă din punctul de vedere al Uniunii Europene, cele două state beneficiind de aceleaşi mecanisme favorabile de care s-au bucurat, cu ani în urmă, alte state membre ale uniunii.
Nokia a anunţat, în martie 2007, că va înfiinţa o unitate de producţie de telefoane mobile în România, investiţia fiind estimată la 60 de milioane de euro.
Unitatea este localizată în parcul industrial Tetarom Cluj-Napoca, finanţat prin fonduri PHARE.
Grupul finlandez va angaja, până la sfârşitul anului, o mie de persoane la fabrica din comuna Jucu, judeţul Cluj, dublând personalul faţă de estimările iniţiale, potrivit Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj.