Pentagonul a notificat în mod oficial ţările NATO contributoare cu trupe în sudul Afganistanului, inclusiv România, că declaraţiile secretarului american al Apărării, Robert Gates, au fost scoase din context, a declarat, pentru MEDIAFAX, Andreea Dumitru, purtător de cuvânt al MAp.
Potrivit sursei citate, oficialul american urmează să aibă în foarte scurt timp o declaraţie de presă pe acest subiect.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării a mai spus că, în ceea ce priveşte participarea la misiunea ISAF din Afganistan, în mod formal, autorităţile politice şi militare, atât ale NATO cât şi ale SUA, au apreciat în repetate rânduri calitatea participării trupelor române în operaţiunile din Afganistan.
Agenţia de presă Reuters a relatat că tensiunile dintre aliaţi privind conflictul din Afganistan au crescut miercuri, după ce NATO a respins criticile formulate de Statele Unite potrivit cărora o parte dintre trupele mobilizate de Alianţa Nord-Atlantică nu ştiu cum să combată insurgenţa talibană.
Într-o serie de comentarii neobişnuite privind operaţiunile terestre ale trupelor aliate, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a pus la îndoială pregătirea militară a forţelor şi a consilierilor NATO necesară combaterii insurgenţilor în sudul Afganistanului.
Aceste declaraţii, preluate de The Los Angeles Times, au fost publicate marţi după ce Gates a ordonat mobilizarea unui număr suplimentar de 3.200 de puşcaşi marini în sudul Afganistanului, după ce nu a reuşit să convingă liderii europeni să furnizeze întăriri.
"Nu am nici o indicaţie, şi nici structura de comandă militară, potrivit căreia o ţară sau mai multe nu şi-ar îndeplini misiunile la cel mai înalt nivel de profesionalism", a declarat secretarul-general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, în replică la criticile oficialului american.
"Nu am nici un motiv să consider că toate naţiunile, inclusiv cele din sud, acţionează foarte bine", a adăugat el, făcând referire la cei 42.000 de militari din cadrul ISAF.
Cu excepţia Statelor Unite, printre aliaţii NATO care operează în sudul Afganistanului se numără Marea Britanie, Canada, Olanda, Danemarca, Estonia şi România.
Gates nu a făcut referire la un stat aliat anume, dar cotidianul american l-a citat spunând că forţele NATO detaşate în Afganistan nu ar dispune de pregătirea teoretică necesară combaterii insurgenţei.
"Sunt îngrijorat că mobilizăm (experţi militari) care nu sunt adecvat instruiţi şi sunt îngrijorat că dispunem de forţe militare care nu ştiu cum să desfăşoare operaţiuni împotriva insurgenţei", a adăugat el.
"Majoritatea forţelor europene, forţe NATO, nu sunt instruite în lupta antiinsurgenţă. Acestea au fost instruite pentru Fulda Gap", a subliniat Gates, făcând referire la fâşia care despărţea Germania Federală de cea Democrată şi pe care NATO credea că URSS o va invada.
Ministerul britanic al Apărării a insistat însă că trupele NATO dispun de o astfel de experienţă în lupta împotriva talibanilor.
"Acţionăm în baza unui plan operaţional aprobat de NATO, sub comanda Statelor Unite", a declarat un purtător de cuvânt. "Suntem încrezători că (...) generalul american Dan McNeil este mai mult decât mulţumit de trupele britanice care acţionează în sudul Afganistanului", a adăugat acesta.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că Gates este preocupat de faptul că declaraţiile sale sunt interpretate ca vizând anumite state, subliniind că oficialul american a făcut referire la structurile NATO în ansamblul lor.