Ministerul Agriculturii estimează că va primi în acest an fonduri UE de 1,1 miliarde de euro, destinate sectorului agricol, dezvoltării rurale şi pescuitului, potrivit informaţiilor remise MEDIAFAX de instituţie.
Sumele provin din trei fonduri ale UE, respectiv Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din care sunt finanţare plăţile pentru agricultori, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care sprijină dezvoltarea rurală, şi Fondul European pentru Pescuit (FEP), destinat finanţării sectorului de pescuit.
Potrivit estimărilor realizate de agenţiile care gestionează banii de la UE, valoarea fondurilor pentru dezvoltare rurală se va ridica în acest an la aproape 614 milioane euro, în timp ce prin FEGA vor veni 477,4 milioane euro, iar prin FEP vor fi alocate circa 20 de milioane euro, conform datelor transmise MEDIAFAX de Ministerul Agriculturii.
Fondurile pentru dezvoltare rurală ajung în România printr-un sistem asemănător programului SAPARD. Cei care vor să beneficieze de fonduri trebuie să depună proiecte, pe baza specificaţiilor din Programul Naţional de Dezvolatre Rurală (PNDR), documentul care stabileşte ce domenii sunt sprijinite, în ce condiţii, şi care sunt plafoanele maxime de finanţare. Programul nu a fost încă aprobat, urmând să primească avizul Comisiei Europene cel mai probabil în februarie-martie, dată de la care vor putea fi depuse proiecte.
De asemenea, după obţinerea avizului, Uniunea va vira un avans din totalul fondurilor alocate dezvoltării rurale pentru perioada 2007-2013.
Un sistem similar funcţionează pentru fondurile din domeniul pescuitului. Acestea ajung în România dacă sunt depuse proiecte de finanţare prin Programul Operaţional pentru Pescuit. Documentul a fost aprobat de Comisie în luna decembrie a anului trecut, iar primele proiecte vor fi depuse din martie. România a primit deja un avans de circa 16 milioane euro.
În ceea ce priveşte fondurile FEGA, acestea sunt reprezentante, în mare parte, de plăţilte directe pentru agricultori. Sumele sunt acordate de la bugetul de stat, urmând să fie returnate de UE. Primele plăţi sunt estimate pentru luna februarie, iar valoarea totală a acestora se ridică la circa 440 de milioane euro, aferentă anului agricol 2007.
Sumele provenite din fiecare dintre cele trei fonduri sunt gestionate de câte o agenţie din subordinea ministerului.
Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) administrează banii proveniţi din FEGA, Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) administrează fondurile FEADR, iar Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) se ocupă de gestionarea sumelor FEP.