Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 ian 2008 - Anul XIII, nr. 13 (3694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kovesi intenţionează să conteste decizia CSM privind informaţiile din mapele profesionale

Joi, 17 Ianuarie 2008 (13:49:22)

Procurorul general intenţionează să conteste decizia CSM referitoare la faptul că datele din mapele profesionale ale magistraţilor nu pot fi puse la dispoziţie la cerere decât cu acordul plenului Consiliului, apreciind că aceasta "contravine flagrant" Legii 544 privind informaţiile de interes public
  "Teoretic, de astăzi în colo, pentru a răspunde oricărei cereri întemeiate pe Legea 544/2001, prin care sunt solicitate date din mapa profesională a unui procuror, noi trebuie să obţinem avizul CSM. Practic, trebuie să se ia aviz pentru a putea răspunde la o cererere care este adresată Parchetului General de o altă instituţie, ceea ce înseamnă implicit încălcarea Legii 544 privind liberul accesul la informaţii de interes public", au declarat surse judiciare.

Procurorul general a fost singurul care a votat "împotrivă" în privinţa acestei hotărâri adoptate, joi, de Consiliul superior al Magistraturii (CSM), restul de 17 participanţi pronunţându-se pentru necesitatea avizului.

Plenul CSM a decis, prin vot, în şedinţa de joi, că informaţiile privind traseul profesional şi sancţiunile şi calificativele primite de foştii şi actualii magistraţi care apar în mapele profesionale ale acestora sunt informaţii de interes public.

Potrivit preşedintelui CSM, Lidia Bărbulescu, toţi membrii Plenului au fost de acord cu faptul că informaţiile privind traseul profesional al foştilor şi actualilor magistraţi sunt de interes public.

În legătură cu natura calificativelor, 17 dintre cei 18 membri ai Plenului au votat, de asemenea, "pentru", iar unul împotrivă. Votul a fost la fel şi în cazul legat de regimul sancţiunilor. Tot 17 din cei 18 au fost de acord ca respectivele informaţii să fie date publicităţii numai prin intermendiul CSM, votul fiind secret.

La anunţarea rezultatelor, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu, a anunţat că organizaţia pe care o reprezintă va sesiza Consiliul consultativ european al judecătorilor, nemulţumită de decizia CSM.

După începerea şedinţei, la propunerea lui Liviu Dăscălescu, membru al CSM, Plenul a luat decizia de a întări, printr-o hotărâre, declaraţia de presă a Lidiei Bărbulescu de marţi, în care se preciza că informaţiile cuprinse în mapele profesionale ale magistraţilor ce pot fi date publicităţii sunt numai cele referitoare la traseul profesional al acestora, sancţiunile şi calificativele primite de-a lungul carierei.

Dăscălescu a propus Plenului CSM să ia în discuţie subiectul mapelor profesionale invocând agenda publică din ultima perioadă, făcând referiri directe la publicarea de informaţii din mapele profesionale ale fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei şi a senatorului liberal Norica Nicolai, propus de premier pentru a ocupa fotoliul de ministru al Justiţiei. Dăscălescu a apreciat că ar fi extrem de utilă o hotărâre în acest sens, dat fiind faptul că legile care reglementează regimul acestor documente nu sunt deloc clare.

Membrii CSM au dezbătut şi asupra necesităţii ca mapele profesionale ale foştilor magistraţi depozitate în prezent la Ministerul Justiţiei (cele ale judecătorilor) şi la Parchetul Instanţei Supreme (cele ale procurorilor) să fie transferate către CSM.

Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii, că propune o reevaluare a statutului mapelor profesionale ale foştilor judecători, pe care le gestionează în prezent, şi s-a declarat de acord ca, în condiţiile legii, să cedeze documentele în favoarea CSM. În opinia lui Meleşcanu, mapele profesionale ale magistraţilor, precum şi dosarele SIPA ar trebui să urmeze regimul comun al documentelor arhivate, potrivit prevederilor legale.

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi, prezentă la şedinţa de joi a Plenului, a arătat că, potrivit legii, documentele profesionale ale foştilor procurori trebuie să rămână la Parchetul General şi că ele nu pot fi transferate în absenţa unei hotărâri clare a CSM care ulterior să fie transpusă în lege.

Membrii CSM au discutat şi despre arhiva SIPA, Angela Hărăstăşanu propunând ministrului interimar al Justiţei Teodor Meleşcanu să iniţieze o hotărâre de Guvern prin care documentele din această arhivă să fie şi ele transmise către CSM.

"Riscăm să primim în sistem oameni care nu fac dovada unei reputaţii de necontestat, iar în cazul în care asemenea persoane trec, noi vom fi cei traşi la răspundere. Din acest motiv, consider oportun ca documentele să stea la noi”, a conchis Angela Hărăstăşanu.

Procurorul general a răspuns punctual şi unor acuzaţii voalate, venite din partea preşedintelui CSM Lidia Bărbulescu, în opinia căreia transmiterea mapelor profesionale ale Noricăi Nicolai şi Monicăi Macovei către presă ar fi fost încălcări ale legii. În replică, Kovesi a arătat că, faptul că senatorul Norica Nicolai, fost procuror, dorea să acceadă o funcţie publică, a determinat-o să respecte preverile „exprese” ale Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, act normativ care face explicit distincţia între magistraţii de rând şi cei care doresc funcţii publice.

Întrebată de Liviu Dăscălescu în baza cărei prevederi a dat publicităţii mapa profesională a Monicăi Macovei, Codruţa Kovesi a precizat că a primit consimţământul fostului ministru, situaţie de asemenea prevăzută în lege.

La dezbateri, reprezentantul AMR, Viorica Costiniu, s-a arătat nemulţumită de posibilitatea ca informaţiile din mapa profesională să fie date publicităţii. Ea a spus că acestea ar putea fi folosite de justiţiabili şi de avocaţii acestora în diverse recuzări şi în alte "tentative de tergiversare a proceselor".

"Ne-am putea trezi că anumite date din mapa profesională să fie invocate de diverşi justiţiabili în cererile de recuzare. Aceştia ar putea pune la îndoială, de asemenea, calitatea şi repurtaţia celor care îi judecă", a spus Costiniu.

În ultimă instanţă, membrii CSM au apreciat ca util transferul mapelor profesionale ale foştilor magistraţi către instituţie, dat fiind că mulţi dintre aceştia vor să revină în sistem, iar CSM este obligat, potrivit legii, să verifice trecutul profesional al fiecăruia înainte de a lua o decizie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kovesi intenţionează să conteste decizia CSM privind informaţiile din mapele profesionale.
 Vizualizări articol: 546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kovesi intenţionează să conteste decizia CSM privind informaţiile din mapele profesionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de sfeclă roşie cu hrean 4 porţii - 20 minute 600g sfeclă roşie în oţet300ml smântână2 linguri hrean proaspăt răzuit1 lingură făină1 linguriţă zahăr± sare, piper Se strecoară sfecla şi se taie în fâşii subţiri. Zeama rămasă se... Citeşte