Ministerul Economiei şi Finanţelor, coordonatorul instrumentelor structurale, şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), ca reprezentant al intereselor băncilor membre, au încheiat, luni, un protocol de colaborare cu scopul susţinerii dezvoltării mediului de afaceri şi al absorbţiei fondurilor europene.
În baza protocolului, băncile membre ale ARB pot să propună Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) sau celorlalte instituţii implicate în managementul instrumentelor structurale sau care sprijină dezvoltarea mediului de afaceri românesc prin alte tipuri de programe încheierea unor protocoale bilaterale sau multilaterale, se arată într-un comunicat al MEF.
Prin aceste protocoale, părţile se angajează să pună la dispoziţia companiilor româneşti produsele, serviciile şi oportunităţile de finanţare pe care acestea le pot oferi.
"Pentru perioada 2007-2013, România şi-a propus realizarea unor obiective ambiţioase de dezvoltare economică şi socială, de aceea este necesar ca toţi factorii din mediul economic românesc să se implice activ într-un demers comun şi unitar. În acest sens, MEF, împreună cu ARB, a creat un cadru stabil de colaborare între administraţie şi sistemul bancar, pentru a asigura corelarea programelor şi obiectivelor urmărite. Prin urmare, MEF aşteaptă iniţiative similare de la alte bănci, pentru a putea pune în aplicare colaborarea instituită prin astfel de protocoale", a declarat în comunicat secretarul de stat în MEF Eugen Teodorovici.
Un prim rezultat al acestui tip de colaborare a fost încheierea unui protocol tripartit, tot luni, între Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului, Turismului şi Profesiilor Liberale şi EXIMBANK, având ca scop stimularea dezvoltării mediului de afaceri românesc şi a tranzacţiilor internaţionale.
În baza acestui protocol, cele trei părţi vor susţine companiile româneşti care realizează proiecte economice în domenii precum infrastructura, utilităţile de interes public, dezvoltarea regională, activitatea de cercetare-dezvoltare, protecţia mediului înconjurător, ocuparea şi formarea personalului sau susţinerea tranzacţiilor internaţionale.
Produsele, serviciile şi oportunităţile oferite în baza acestui acord cuprind produse de finanţare, de asigurare şi de garantare a activităţilor companiilor româneşti, servicii de promovare şi mediatizare a măsurilor de susţinere a exportului, precum şi oportunităţi de finanţare care pot fi obţinute prin accesarea fondurilor structurale şi de coeziune.
Ministerul Economiei şi Finanţelor, ARB şi Eximbank au mai colaborat şi în cadrul strategiei naţionale de export aferentă perioadei 2005-2009, strategie care se bazează pe un parteneriat public-privat cu 28 de membri, printre care şi instituţiile menţionate.