Dezbaterile în procesul de la Curtea de Apel Bucureşti în care Valentin Ceauşescu revendică bunurile familiei au fost amânate, miercuri, urmând ca, până în februarie, toate părţile să studieze motivele de apel depuse de acesta pentru clarificarea situaţiei juridice a obiectelor cerute în instanţă.
La termenul de miercuri, avocatul lui Valentin Ceauşescu a depus la Curtea de Apel Bucureşti motivele de apel, contestând faptul că, prin decizia din noiembrie, Tribunalul Bucureşti a constatat doar că, în cauză, a mai dat o sentinţă care trebuie aplicată. Concret, în 9 noiembrie, Tribunalul a constatat autoritatea de lucru judecat, după ce, în urmă cu un an i-a dat lui Valentin Ceauşescu câştig de cauză pentru recuperarea mai multor bunuri, confiscate în decembrie 1989.
Pe listă s-au regăsit aproape 50 de tablori, semnate de autori celebri, cum ar fi Theodor Pallady, Corneliu Baba, Victor Brauner, dar şi sculpturi şi piese de mobilier unicat. Nu au fost incluse pe această listă cinci tablouri, respectiv "Natură statică cu pere", a lui Alexandru Ciucurencu, "Balerina în repaos", de Iosif Iser, "Natura statică donite", a lui Alexandru Ciucurencu, "Natură statică cu flori", a lui Dumitru Ghiaţă şi "Natură statică vas cu flori", lucrare aparţinând lui Nicolae Tonitza.
În fapt, cele cinci tablouri au făcut obiectul unui lung şir de procese în care Muzeul Naţional de Artă a României a susţinut că bunurile i-au fost încredinţate în custodie de către organele de cercetare şi urmărire penală. Totodată, MNAR a arătat că în procesele-verbale de predare a bunurilor către instituţie, în ianuarie 1990, "nu se fac menţiuni despre provenienţa şi situaţia juridică a bunurilor predate".
MNAR mai arăta că nu se cunoaşte exact provenienţa tabourilor revendicate de Valentin Ceauşescu, o parte fiind aduse în custodia muzeului de revoluţionari, şi că unele picturi au aparţinut întâi statului român după care au ajuns în patrimoniu Partidului Comunist Român
Pe parcursul derulării procesului, Valentin Ceauşescu a formulat un interogatoriu pentru MNAR în care solicita clarificări în legătură cu aceste bunuri, respectiv la condiţiile în care a primit şi păstrat aceste tablouri.
Chemat să răspundă interogatoriului, MNAR a invocat faptul că nu i s-a comunicat nici o sentinţă definitivă cu privire la restituirea obiectelor.
Astfel, situaţia juridică a acestor bunuri a rămas neclară, în ciuda decziie prin care, în octombrie 2006, Tribunalul decidea "restituirea tuturor bunurilor cu privire la care au fost dispuse măsuri de indisponibilitate şi confiscare şi care nu au fost restituite, bunuri ridicate de la acesta şi de la Nicu Ceauşescu".
În aceste condiţii, decizia din noiembrie a Tribunalului Bucureşti, în loc să clarifice această problemă, o menţinea, motiv pentru care valentin Ceauşescu a atacat hotărârea judecătorilor cu apel la Curtea de Apel Bucureşti.
Următorul termen în proces a fost stabilit pentru 27 februarie.