Patronatele din industria alimentară readuc în discuţie reducerea TVA la alimentele de bază pentru temperarea preţurilor din domeniu, care ar putea creşte începând cu luna februarie, ca urmare a deprecierii monedei naţionale şi a costurilor mai mari cu utilităţile.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, miniştrilor Agriculturii, Finanţelor şi Internelor să discute cu reprezentanţii patronatelor din sectorul alimentar despre intenţiile acestora de a creşte preţurile şi să stabilească dacă scumpirile sunt justificate.
Reprezentanţii patronatelor anticipează că preţurile vor fi mai mari începând cu luna februarie şi afirmă că Executivul nu ar trebui să ceară justificări, ci să ajute producătorii prin reducerea TVA la alimentele de bază.
"Tendinţa de majorare a preţurilor nu va ocoli sectorul panificaţiei. Luna aceasta nu vor creşte, pentru că este o lună slabă din punct de vedere al vânzărilor, dar de luna viitoare este posibilă o majorare de preţ la pâine, ca urmare a evoluţiei cursului valutar. În prezent, până la noua recoltă de grâu, circa 25% din necesar este asigurat de importuri. Guvernul ar putea ajuta producătorii cu soluţia pe care am tot propus-o de atâtea ori, şi anume reducerea TVA la alimente", a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu.
Preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea, spune că patronatele nu trebuie să se justifice în faţa Guvernului.
"Nu trebuie noi să ne justificăm în faţa Guvernului. Ceea ce se întâmplă nu este o scumpire, ci o majorare de preţ, întrucât costurile sunt mai mari. În loc să ceară justificări, Guvernul ar trebui să acţioneze prin îmbunătăţirea politicilor fiscale, cum ar fi reducerea TVA la alimente", a declarat Minea.
Reprezentanţii producătorilor au mai propus reducerea TVA la alimente ca soluţie pentru temperarea preţurilor şi reducerea ponderii pieţei negre, dar o decizie nu a fost încă adoptată. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, în luna noiembrie a anului trecut, că reducerea TVA la alimentele de bază va fi posibilă după anul 2010, odată cu scăderea presiunilor inflaţioniste şi apropierea României de zona euro.
Scăderea leului în raport cu euro din ultima perioadă afectează producătorii din industria alimentară, care importă o parte din materia primă, mai ales după ce seceta a făcut din anul 2007 unul dintre cei mai slabi ani agricoli.
Anul trecut, cele mai importante creşteri de preţuri de consum al populaţiei au fost în zona produselor alimentare, care s-au scumpit cu 9,14%.
Cea mai accelerată creştere din grupa alimentelor a fost consemnată la uleiul comestibil, preţurile urcând cu 44,1%. Pâinea s-a scumpit cu 13,27%, alte creşteri importante de preţuri fiind înregistrate şi la legume şi conserve din acestea (26,77%) şi fructe şi conserve din acestea (15,69%). Singurele reduceri de preţ au fost consemnate la carnea de porc (-2,52%) şi ouă (-1,15%).
Inflaţia din 2007 s-a oprit la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul ţintit de BNR