Cota de lapte alocată fermierilor care au investit în înfiinţarea sau extinderea unor centre de producţie a laptelui a fost suplimentată, de la 40% la 75% din cantităţile solicitate.
"Iniţial, fermierilor care au investit în crearea sau extinderea unor exploataţii de producţie a laptelui le-a fost alocată o cotă de lapte de 40% din nivelul solicitat, iar în urma suplimentării aceştia au primit o cotă de lapte de 75% din cereri", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, directorul general al Departamentului de Alocare a Cotelor de Lapte (DACL), Lucian Elisei.
Cantitatea suplimentată provine din rezerva aflată la dispoziţia statului, din volumul reţinut în urma tranzacţiilor de cotă şi din cantităţile rezultate ca urmare a renunţării la cotă.
Din cantitatea alocată pentru fiecare dintre cele două categorii de cotă, pentru vânzări şi pentru livrări la fabricile de procesare, 2% este reţinut şi considerat rezervă. Totodată, la fiecare tranzacţie cu cota de lapte 30% din cantitate este reţinută.
Până în prezent au fost realizate 110.000 de tranzacţii de cotă, cele mai multe - 48.000 - rezultând din conversii (trecerea de la vânzări directe la livrări directe către procesatori). În ceea ce priveşte clasamentul tranzacţiilor pe regiuni, primele trei locuri sunt ocupate de Iaşi, cu 37.000 de tranzacţii de cotă, Braşov, cu 32.000 şi Cluj - 20.000. La polul opus al topului se află regiunea Craiova, cu 1.600 de tranzacţii.
Potrivit lui Elisei, în general fermierii care cumpără cotă sunt cei care îşi dezvoltă activitatea, iar cei care vând au cote foarte mici.
Cota de lapte a României este de circa trei milioane de tone, dintre care 1,2 milioane de tone este alocată pentru livrări, iar 1,8 milioane de tone pentru vânzări directe.
În total, 870.000 de producători deţin cotă de lapte în România. Aceasta este sub potenţialul de producţie al pieţei româneşti, situaţie întâlnită şi în alte state europene.
În cazul tuturor statelor membre, cotele vor creşte în perioada 1 aprilie 2008 - 31 martie 2009 cu 5%.