Blocul Naţional Sindical (BNS) susţine măsura de reducere a numărului de permise de muncă acordate străinilor, aşa cum a fost ea propusă spre dezbatere de Ministerul Muncii.
"Ştim că angajatorii români se confruntă cu probleme generate de lipsa forţei de muncă, însă considerăm că importul de muncitori nu este cea mai potrivită soluţie pentru o Românie deja depopulată. Argumentele aduse de reprezentanţii patronatelor în sprijinul creşterii numărului de permise de muncă vizează doar o soluţie superficială, văzută prin prisma profitului imediat, fără să se ţină cont de efectele grave pe care o astfel de măsură le-ar putea avea pe termen lung", susţin sindicaliştii într-un comunicat de presă de miercuri.
Din punctul de vedere al BNS, înlocuirea lucrătorilor români cu chinezi, indieni, turci sau pakistanezi – "care văd o avere în salariul minim pe economie din România şi acceptă un program prelungit de lucru (dumping social)" – va rezolva problemele de moment ale unor patroni, va conduce la creşterea profiturilor acestora, însă va accentua exodul lucrătorilor români către alte ţări.
În foarte multe cazuri, angajatorii găsesc metode să ocolească plata contribuţiilor la sistemul asigurărilor sociale pentru lucrătorii străini şi îşi permit să nu respecte drepturile pe care legislaţia muncii din România le acordă angajaţilor, după cum spun sindicaliştii BNS.
"Susţinem în continuare, aşa cum o facem de câţiva ani de zile, că singura soluţie pentru rezolvarea crizei forţei de muncă din România se află la îndemâna patronatelor. Este nevoie ca angajatorii români să atingă maturitatea şi să ajungă să înţeleagă că doar o remuneraţie corectă, în raport cu munca depusă, poate aduce performanţă şi loialitate din partea unui lucrător. Plata unor salarii decente, apropiate de cele din Uniunea Europeană, investiţiile în pregătirea profesională continuă a lucrătorilor, investiţiile în noi tehnologii sau cele în securitatea şi sănătatea la locul de muncă nu mai sunt de mult timp doar un moft al sindicatelor, ci elemente care generează migraţia sau stabilitatea forţei de muncă", potrivit sursei citate.
Având în vedere că proiectul privind reducerea numărului de permise de muncă acordate străinilor este încă în dezbatere, BNS speră că toate părţile implicate "vor da dovadă maturitate şi de viziune de ansamblu astfel încât viitorul economic şi social al României să nu fie afectat".
Numărul autorizaţiilor de muncă care vor fi eliberate cetăţenilor străini în 2008 ar putea fi mai mic decât anul trecut cu două mii, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) propunând, printr-un proiect de hotărâre, eliberarea a 10.000 de autorizaţii.
Numărul de autorizaţiilor de muncă care pot fi eliberate străinilor se stabileşte anual prin hotărâre de Guvernul, la propunerea MMFES, în 2007 fiind aprobată eliberarea a 12.000 de autorizaţii.
În acest an, potrivit proiectului de act normativ elaborat de MMFES şi supus, săptămâna trecută, dezbaterii publice, ar putea fi eliberate 10.000 de autorizaţii pentru străini, reducerea numărului fiind propusă din mai multe motive.
Una din cauze se referă la faptul că previziunile referitoare la creşterea investiţiilor străine şi a nivelului de dezvoltare economică a României odată cu aderarea la Uniunea Europeană vor trebui susţinute de resursele existente pe piaţa muncii.
De asemenea, în luarea acestei decizii s-a ţinut cont şi de faptul că, în prezent, Guvernul elaborează un plan de măsuri privind reîntoarcerea lucrătorilor români din străinătate şi menţinerea lucrătorilor români pe piaţa muncii din România, în vederea acoperirii deficitului de forţă de muncă actual.
Totodată, MMFES motivează decizia şi prin faptul că până anul trecut au fost eliberate aproximativ 5.500 de autorizaţii de muncă noi străinilor care au solicitat accesul pe piaţa muncii din România, reprezentând sub 50 la sută din numărul total al autorizaţiilor aprobate pentru anul 2007.
Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până pe 20 ianuarie.