Ministerul Agriculturii ar putea acorda în acest an producătorilor de legume şi fructe subvenţii de 62,6 milioane de lei (peste 17 milioane euro), cu 20% peste valoarea din 2007, iar destinaţiile fondurilor vor fi extinse cu achiziţia de ambalaje şi depozitarea produselor.
Suma totală aferentă subvenţiilor în 2008 este de 62,6 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.
"În acest an, bugetul destinat sectorului de legume-fructe înregistrează o creştere de circa 20% faţă de anul precedent", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele patronatului Romconserv, Aurel Tănase.
Faţă de anul trecut, producătorii ar putea primi sprijin financiar şi pentru achiziţionarea de ambalaje şi pentru depozitare. Subvenţiile vor fi acordate pentru 30% din valoarea ambalajelor şi a cheltuielilor de depozitare, cuantumul total al fondurilor fiind de 22 milioane lei.
"Noi voiam să includem sprijinul financiar pentru ambalaje şi depozitare şi în proiectul pentru 2007, însă Remeş (fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, n.r.) a respins propunerea, de două ori", a explicat Tănase.
Producătorii ar putea primi în acest an 600 de lei pentru o tonă de legume produse în seră, valorea totală a fondurilor ridicându-se la 21,5 milioane de lei.
În cazul sectorului de legume şi fructe destinate industrializării, fondurile totale se ridică la 14,7 milioane lei. Producătorii de mere ar putea primi cei mai mulţi bani, având alocate fonduri de opt milioane de lei (200 de lei pe tonă), în timp ce producătorii de tomate ar putea beneficia de subvenţii în valoare de 2,4 milioane lei, reprezentând 400 de lei pe tonă.
"Producţia pe care trebuie să o realizăm în 2008 pe sectorul de tomate este de 65.000 tone, care reprezintă materie primă necesară industrializării", a spus preşedintele Romconserv. Tănase a precizat că, pentru realizarea acestei producţii, vor fi cultivate peste 3.000 de hectare de teren.
În plus, sectorul viticol ar putea primi în acest an fonduri de la Ministerul Agriculturii de aproape 50 de milioane de lei (14 milioane de euro). Pentru tratamentele fitosanitare cultivatorii de viţă de vie ar putea primi un sprijin financiar de 800 de lei pe hectar, valoarea totală ridicându-se la 35 de milioane de lei.
"Sprijinul acordat pentru tratamentele fitosanitare a crescut faţă de anul trecut. Anul trecut, sprijinul a fost de 500 de lei, noi am cerut pentru acest an 1.000 de lei, iar ministerul ne-a acordat 800 de lei pe hectar, a declarat preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe.
Pentru certificarea şi marcarea vinurilor cu denumire de origine controlată, Ministerul Agriculturii a alocat producătorilor 14 milioane de lei.
Producătorii de tutun ar putea beneficia în 2008 de fonduri de peste 30 de milioane de lei, fiind acordată o subvenţie de 2,5 lei pe kilogram.
Totodată, Ministerul Agriculturii ar putea aloca fonduri de 35 de milioane de lei pentru producătorii de sfeclă de zahăr, care ar ar putea primi 50 de lei pe tonă, şi 20 de milioane pentru cultivatorii de orez, subvenţia ridicându-se la 500 de lei pe tonă.
Fermierii care cultivă cartofi ar putea primi, conform proiectului, o sumă de 150 de lei pe tonă.
Bugetele alocate sprijinului pentru plantele medicinale şi aromatice se ridică la 7,2 milioane de lei, iar cel pentru producătorii de flori şi plante ornamentale la 1,5 milioane de lei.