Agenţia de evaluare financiară Moody’s recomandă României să se concentreze pe investiţiile în infrastructură şi nu pe cheltuielile sociale, pentru a nu afecta perspectivele de creştere economică pe termen lung, transmite Reuters.
Moody’s a reiterat însă că nu există riscul unei revizuiri în scădere a ratingului "Baa3" acordat României.
Bugetul general consolidat a înregistrat, la finele anului trecut, calculat după metodologia românească, un deficit de circa 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB).
Cheltuielile sociale, efectuate înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în acest an, au alimentat supraîncălzirea economiei şi ar putea urca deficitul bugetar peste ţinta de 2,7% din PIB stabilită pentru 2008, consideră analiştii.
"În ultimii câţiva ani, guvernul s-a concentrat prea mult pe cheltuieli curente şi insuficient în cazul investiţiilor", a declarat Kenneth Orchard, analist Moody’s pentru România.
El a arătat că cea mai mare parte a creşterilor de cheltuieli a fost pentru majorarea salariilor şi a pensiilor.
"Cu toate că autorităţile au mereu în plan majorarea bugetelor de investiţii, deficitele se menţin", a spus Orchard.
Totodată, analistul Moody’s a cerut guvernului să reia procesul de reformă, în prezent "blocat" în domenii precum educaţie, administraţie publică, privatizare, justiţie şi combaterea corupţiei.
Orchard a spus însă că, având în vedere ciclul electoral, este improbabil ca guvernul să se concentreze pe investiţii şi accelerarea reformelor.
România se confruntă cu dilema de a investi în infrastructură şi în programe de combatere a sărăciei, pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea pe piaţa comunitară, concomitent cu menţinerea cheltuielilor la un nivel scăzut, pentru a ţine sub control inflaţia şi deficitul de cont curent.
"Problemele din România nu provoacă o revizuire în scădere a ratingului, ci previn mai degrabă o îmbunătăţire a acestuia", a arătat Orchard.
Anul trecut, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a revizuit la negativ perspectiva ratingului României, ca urmare a îngrijorării legate de lipsa de reacţie a autorităţilor faţă de amplificarea deficitului extern.
S&P a acordat României ratingul "BBB minus", iar Fitch "BBB".