Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2008 - Anul XIII, nr. 11 (3692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisar UE: Majorarea suprafeţei medii a fermelor va contribui la creşterea competitivităţii

Marţi, 15 Ianuarie 2008 (13:22:36)

Creşterea competitivităţii produselor agricole româneşti depinde de majorarea suprafeţei medii a exploataţiilor agricole, care în prezent este redusă, a declarat pentru MEDIAFAX comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Mariann Fischer Boel.
  "Am mai menţionat nevoia de restructurare a sectorului fermelor din România. Recentele reforme ale Politcii Agricole Comune au ca scop creşterea competitivităţii producătorilor noştri. Acesta este cazul în special în România, unde suprafaţa medie a unei ferme rămâne foarte redusă", a arătat Boel.

Întrebată despre problemele din agricultura românească, ea a menţionat nevoia de restructurare în domeniul fermelor, deficienţele din sectorul veterinar şi importanţa controlului privind cheltuirea corectă a fondurilor UE.

Majorarea suprafeţei agricole medii pe exploataţie este un obiectiv urmărit şi de Ministerul Agriculturii şi asociaţiile de producători. Politica ministerului în domeniu este să sprijine exploataţiile mici să treacă de la un nivel de subzistenţă sau semisubzistenţă la un nivel "de piaţă", care să le permită să obţină profit din activitatea agricolă.

În România sectorul agricol este dominat de exploataţii cu suprafeţe mici. Numărul total al gospodăriilor ţărăneşti este de circa 4,5 milioane, dintre care, conform estimărilor Ministerului Agriculturii, circa trei milioane de proprietăţi au suprafeţe mai mici de un hectar, potrivit datelor comunicate firma de producţie şi servicii agricole Agricover, în luna iulie a anului trecut.

Comisarul european pentru Agricultură a mai afirmat că România a făcut progrese lente în prima parte a anului 2007, care s-au accelerat însă spre sfârşitul anului.

"În mod clar România a avut mult de lucru, atunci când a aderat la Uniunea Europeană, pentru a pune la punct sistemele care garantează că plăţile UE pentru fermieri ajung la persoanele potrivite. Au fost făcute progrese, dar, în fazele iniţiale, acest progres nu a fost destul de rapid şi de aceea noi am sugerat impunerea aşa-numitei «clauze de salvgardare», până când sistemele informatice vor fi fost puse la punct, iar eficienţa lor dovedită", a spus Mariann Fischer Boel.

Ea a continuat afirmând că, în ultimele şase săptămâni din anul 2007, autorităţile române au făcut un progres rapid, ceea ce a condus la evitarea activării clauzei. Aplicarea clauzei ar fi însemnat pierderea a 25% din valoarea fondurilor alocate pentru plăţile fermierilor pentru anul agricol 2007.

"Totuşi, România trebuie acum să continue să facă o treabă bună pentru a a se asigura că totul merge fără probleme, odată ce plăţile încep să curgă. În mod cert România trece printr-o perioadă de schimbare în agricultură, dar sper şi cred că plăţile directe de la Bruxelles şi finanţarea pentru dezvoltare rurală vor asista acest proces", a mai afirmat Boel.

Comisarul european este încrezător că România se va alinia la toate normele europene din domeniu.

"Nu am niciun dubiu. Fiecare stat trebuie să adopte corpul legislativ al UE înainte de aderare. Acolo unde există excepţii temporare, acestea trebuie eliminate la timpul potrivit. România trece printr-o perioadă de restructurare şi ajustare, dar sunt sigură că va fi la înălţinea acestei cerinţe", a spus Fischer Boel.

Anul 2007 a fost primul în care România a participat la negocierile UE în calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. În ceea ce priveşte negocierile din domeniul agricol, înlocuirile la conducerea Ministerului Agriculturii au însemnat şi schimbarea principalului negociator în relaţia cu Bruxelles. Anul trecut, portofoliul Agriculturii a fost deţinut, pe rând, de Dan Motreanu, Decebal Traian Remeş şi actualul ministru, Dacian Cioloş.

Mariann Fischer Boel nu a dorit să comenteze pe tema schimbărilor dese de miniştri, afirmând că "tot ceea ce contează pentru Comisie este ca treaba să fie făcută în mod eficient".

România va începe din luna februarie a acestui an distribuirea plăţilor din fonduri UE pentru agricultori. Suma totală alocată României pentru aceste subvenţii este de 440 de milioane euro, aferentă anului agricol 2007.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisar UE: Majorarea suprafeţei medii a fermelor va contribui la creşterea competitivităţii.
 Vizualizări articol: 605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisar UE: Majorarea suprafeţei medii a fermelor va contribui la creşterea competitivităţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sardele în crustă de cartofi 4 porţii – 45 minute 8 sardele mari600g cartofi100g unt2 ouă1 lămâie± sare, piper Curăţaţi peştele, spălaţi-l, scurgeţi-l de apă şi presăraţi-l cu sare şi piper. Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi daţi-i pe răzătoarea mare.... Citeşte