Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Albert Almos, va trimite câte o scrisoare premierului şi ministrului de Interne, în care va atrage atenţia asupra faptului că, la nici după an de la şedinţa de constituire Asociaţia Pro Ţinutul Secuiesc nu a putut fi înregistrată.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Albert Almos, mandatat să conducă în primul an Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Pro Ţinutul Secuiesc - Szövetség a Székelyföldért Egyesület", vrea să atragă atenţia premierului Călin Popescu Tăriceanu şi ministrului de Interne Cristian David asupra faptului că, nici la un an după şedinţa de constituire, Asociaţia nu a putut fi înregistrată şi se împiedică astfel dezvoltarea regională, transmite corespondentul MEDIAFAX.
După ce, în data de 15 ianuarie, Tribunalul Covasna a amânat din nou luarea unei decizii în ceea ce priveşte cererea de înregistrare a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare "Pro Ţinutul Secuiesc - Szövetség a Székelyföldért Egyesület", primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Albert Almos, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că i se pare inacceptabil ca o asociaţie a unităţilor administrativ teritoriale să nu poată obţine personalitate juridică nici după un an de la şedinţa de constituire.
Albert Almos a spus că, în condiţiile în care revista administraţiilor publice locale vorbeşte despre importanţa şi eficienţa asociaţiilor unităţilor administrativ teritoriale în dezvoltarea locală, consiliile locale din judeţele Covasna şi Harghita sunt împiedicate în demersul lor. În opinia primarului, în acest caz se poate vorbi de o influenţă a politicului asupra Justiţiei.
Din acest motiv, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a spus că va trimite o scrisoare premierului Călin Popescu Tăriceanu şi ministrului de Interne Cristian David pentru a le atrage atenţia asupra faptului că în această zonă a ţării dezvoltarea regională este împiedicată.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Pro Ţinutul Secuiesc - Szövetség a Székelyföldért Egyesület" nu a fost înregistrată nici până în prezent, deşi a trecut mai mult de un an de la şedinţa de constituire a acesteia.
Ultima înfăţişare în vederea obţinerii personalităţii juridice a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Pro Ţinutul Secuiesc" a avut loc marţi, la Tribunalul Covasna, însă judecătorul a amânat din nou procesul pentru data de 5 februarie, după ce procurorul de caz a solicitat verificarea hotărârilor adoptate de cele trei consilii locale fondatoare din judeţul Covasna.
În data de 7 decembrie 2006, în prezenţa a zeci de primari din Secuime şi a unui număr mare de demnitari ai UDMR, a luat fiinţă, la Sfântu Gheorghe, asociaţia care va reuni administraţiile locale din Secuime, sub denumirea de "Asociaţia Intercomunitară Pro Ţinutul Secuiesc". La şedinţa de constituire, 119 primari au semnat statutul asociaţiei.