Poliţia se află încă sub control politic, susţine Societatea Academică Română, precizând că această instituţie "a avut nevoie de 30 de ore de rugăminţi pentru a-l convinge", la finele lui 2007, pe ministrul liberal Ludovic Orban "să depună declaraţia legală" în urma accidentului pe care l-a cauzat.
Societatea Academică Română (SAR), din al cărei Consiliu Director face parte şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, a publicat, luni, raportul anual pentru anul 2008, în care abordează problemele politice, economice şi administrative ale României, făcând o serie de recomandări.
"Poliţia continuă să fie sub influenţa politicului. În ultimele zile ale lui decembrie, când ministrul liberal al Transporturilor, Ludovic Orban, a decis să nu raporteze accidentul rutier pe care l-a cauzat, poliţia a avut nevoie de 30 de ore de rugăminţi pentru a-l convinge să depună declaraţia legală, iar aceasta numai după ce întreaga poveste a fost prezentată de presă, incidentul fiind filmat de cetăţeni. Între timp, un service auto a îndepărtat toate urmele accidentului, la solicitarea ministrului", se arată în raport.
Raportul Final al INML în cazul accidentului comis, la sfârşitul anului trecut, de către ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, relevă că presupusa victimă, Simona Todeanu nu a fost lovită de o maşină, documentul fiind trimis Parchetului instanţei supreme.
După ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora accidentul produs de ministrul Transporturilor, pe Şoseaua Cotroceni, s-ar fi soldat cu rănirea unei fete, anchetatorii au comunicat că evenimentul nu s-a soldat cu victime.
Ulterior, Poliţia anunţa că a fost identificată victima accidentului de circulaţie, fiind vorba despre o minoră care, la momentul producerii accidentului, era în trecere prin zonă. Poliţia preciza că fata a suferit o contuzie la braţ şi că părinţii au declarat că fiica lor nu a suferit leziuni şi că nu doresc să depună plângere. Fata, în vârstă de 14 ani, Simona Todean, din sectorul 4 al Capitalei, a fost identificată cu ajutorul poliţistului de proximitate din zona în care locuieşte.
Cei doi poliţişti din echipajul care s-a deplasat la locul unde a avut loc accidentul produs de ministrul Ludovic Orban sunt cercetaţi prealabil, iar agentul de la Dispeceratul Poliţiei Capitalei a fost sancţionat administrativ, din dispoziţia ministrului Internelor, Cristian David.
În urma investigaţiilor efectuate de către Corpul de Control la Brigada de Poliţie Rutieră şi Poliţia Capitalei, verificări ce au avut ca obiect modul de înregistrare, dirijare şi intervenţie a apelului de urgenţă 112 din data de 16 decembrie care privea accidentul produs pe şoseaua Cotroceni nr. 15-17, sector 6, cât şi respectarea metodologiei de înregistrare şi raportare al evenimentului, ministrul Cristian David a dispus declanşarea cercetării prealabile în cazul celor doi poliţişti ce au făcut parte din echipajul care s-a deplasat la locul unde a fost semnalat accidentul. Pentru aceştia, în urma cercetării se vor propune măsuri sancţionatorii inclusiv de eliberare din funcţia publică.
Concluziile preliminare ale raportului Corpului de control al MIRA în cazul accidentului provocat de ministrul Orban au indicat faptul că procedura în cazul apelurilor la 112 a fost respectată, dar vina pentru întârzierea anchetei aparţine poliţiştilor trimişi pe teren, care nu au observat accidentul.