Viitorul ministru al Justiţiei ar putea deveni principalul responsabil de sarcina de a desfiinţa DNA, sarcină preluată de la fostul ministru Tudor Chiuariu, potrivit Raportului anual de analiză şi prognoză pe 2008 al Societăţii Academice Române.
Societatea Academică Română (SAR), din al cărei Consiliu Director face parte şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, a publicat, luni, raportul anual pentru anul 2008, în care abordează problemele politice, economice şi administrative ale României, făcând o serie de recomandări.
Legat de problema Justiţiei, SAR susţine că din 2 ianuarie 2007 "a început bătălia împotriva ministrului Monica Macovei şi a măsurilor anticorupţie agreate anterior cu Comisia Europeană".
"O simplă ordonanţă a Guvernului (131/2006) ce urmărea să alinieze puterile departamentului contra crimei organizate (DIICOT) cu cele ale restului Parchetului a fost întâmpinată cu ostilitate de Secretariatul General al Guvernului, de unele partide politice şi parlamentari, precum şi de o parte importantă a presei aflată sub patronajul unor moguli la rândul lor investigaţi de procurori", se arată în raportul SAR.
Potrivit documentului, politicienii au încercat constant, în 2007, să controleze activitatea DNA prin modificarea statutului legal al instituţiei sau prin schimbarea instrumentelor legale disponibile.
"Apogeul acestui efort politic anti-anticorupţie a fost atins în octombrie 2007, când a fost pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă ce urma să închidă DNA şi să îl unifice cu DIICOT, departamentul contra crimei organizate", potrivit SAR.
În document se mai arată că, "printr-o altă mişcare spectaculoasă, în octombrie 2007 o ordonanţă de urgenţă a dizolvat comisia prezidenţială ce trebuia consultată în cazul investigării miniştrilor".
"Prima victimă a fost chiar iniţiatorul ordonanţei, ministrul Justiţiei Chiuariu, care a fost nevoit să demisioneze pentru a evita suspendarea sa de către Băsescu. A apărut astfel suspiciunea că a luat iniţiativa dizolvării comisiei prezidenţiale pentru a bloca investigaţia ce îl viza pe el însuşi într-un caz legat de un teren aflat în proprietatea statului", se precizează în raport.
În document se arată că, în 2008, "foarte probabil unii parlamentari vor continua încercările de a desfiinţa DNA sau de a-i dimininua atribuţiile" şi că, "dat fiind că DNA, pe lângă anchetele asupra miniştrilor, a început pentru prima oară în România să dezvăluie fraude chiar la vârful sistemului de justiţie, implicând membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, principalul organism de autoreglementare al sistemului juridic, aceste eforturi trebuie sprijinite de public şi instituţiile europene".
"Când Guvernul va reuşi finalmente să aibă un nou ministru de Justiţie (...) această persoană ar putea deveni principalul responsabil de sarcina de a desfiinţa DNA, preluată de la fostul ministru Chiuariu", se arată în raport.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat în 2007, în mod repetat, că Guvernul condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu şi avându-l în componenţă pe "tânărul mafiot obraznic" Tudor Chiuariu doreşte desfiinţarea DNA şi pregăteşte o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
Şeful statului a mai acuzat clasa politică, în special Parlamentul, că produce legi menite să protejeze infractori şi corupţi din clientela politică.