Ministerul Agriculturii a prelungit termenul limită până la care Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA) trebuie să finalizeze controlul culturilor de cereale pentru care fermierii au primit bonuri valorice, de la 1 martie, cât era stabilit iniţial, la 15 mai 2008.
Măsura a fost aprobată, în 10 ianuarie, printr-un Ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş.
"Iniţial noi am cerut ministerului prelungirea termenului controalelor până la 30 aprilie, însă cei din minister au venit cu o propunere şi mai convenabilă pentru noi, mărind perioada de control până la 15 mai", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor din Agricultură.
Controalele APIA, care vizează printre altele inventarierea culturilor şi procesele verbale de însămânţare încheiate cu fermierii, au început pe data de 8 ianuarie 2008, potrivit lui Matei. Iniţial, reprezentanţii teritoriali ai agenţiei trebuia să finalizeze controlul suprafeţelor până la 1 martie 2008.
"Modificarea termenului de control era necesară pentru că în cazurile în care fermierul nu a putut însămânţa grâu, orz sau alte culturi în perioada ianuarie-martie, să poată semăna grâu şi orzoaică de primăvară, astfel ca cei de la APIA să realizeze controlul culturii în plină răsărire", a explicat Matei.
De asemenea, el a adăugat că modificarea termenului va da posibilitatea fermierului să semene întreaga suprafaţă de culturi pentru care a primit subvenţii.
Anul trecut, agricultorii au primit finanţări pentru culturile de toamnă, constând în bonuri valorice pentru cumpărarea de combustibil (motorină sau biodiesel) necesar lucrărilor agricole, dar şi a altor produse, precum seminţele, pesticidele sau îngrăşămintele.
Ministerul Agriculturii a acordat o sumă de 500 de lei pe hectar pentru înfiinţarea culturilor de grâu, 400 de lei pe hectar pentru rapiţă şi 450 de lei în cazul altor culturi.
Suma totală alocată subvenţionării motorinei şi/sau biodieselului, seminţelor certificate, pesticidelor şi îngrăşămintelor necesare culturilor din toamnă s-a ridicat la 1,32 miliarde lei.
Potrivit legislaţiei în vigoare, beneficiarii care nu au realizat culturile pe suprafeţele declarate vor restitui sumele aferente bonurilor valorice, reprezentând sprijin financiar nejustificat.