Mapa profesională a Monicăi Macovei - fost procuror în Parchetul ICCJ până în anul 1997 şi fost ministru al Justiţiei între decembrie 2004-aprilie 2007 - relevă o serie de nereguli în activitate, de la întârzierea în rezolvarea cazurilor, până la comunicarea deficitară cu superiorii.
După ce preşdintele Traian Băsescu a refuzat numirea Noricăi Nicolai la Justiţie, invocând nereguli în dosarul profesional al acesteia, jurnaliştii au solicitat Ministerului Public date profesionale cu privire la fostul deţinător al portofoliului Monica Macovei.
Mai mult, presa a făcut referire şi la cazul procurorului Daniel Morar, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (numit de Macovei, în vara lui 2005-n.r.), care a determinat condamnarea României la Curtea Europeană de la Strasbourg în cazul lui Liviu Ciupe, şef al Direcţiei de Drumuri şi Poduri Bistriţa, arestat nelegal.
Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, şi-a dat demisia, în anul 1997, din funcţia de procuror, după ce procurorul general al României de atunci, Nicolae Cochinescu, a solicitat un control al activităţii acesteia, susţin surse judiciare.
Controlul a avut loc la sfârşitul anului 1996, când Monica Macovei era procuror în cadrul Parchetului General (actualul Parchetul al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică - Serviciul pentru drepturile omului si criminologie. Şeful direct al Monicăi Macovei, procurorul Adrian Vlad, a constatat că magistrata avea nesoluţionate 5 lucrări din anul 1993, 54 din 1994, 46 din 1995 şi 93 din anul 1996, spun sursele citate.
Activitatea acesteia a fost analizată de către Secţia de inspecţie a Parchetului General, inspectorul notând că a fost dezamăgit de atitudinea procurorului Macovei. "Domna procuror Macovei Monica Luiza întârzie în mod sistematic rezolvarea lucrărilor cu intervale foarte mari de timp, în mod nejustificat; dovedeşte lipsa de oganizare în desfăşurarea activităţii de procuror, în ţinerea evidenţelor lucrărilor; insubordonare în relaţiile cu şefii ierarhici; întârzie la program în mod sistematic şi lipseşte nemotivat", nota inspectorul.
Controlul a relevat că lucrările nesoluţionate de Macovei aveau o vechime între 60 şi 1.030 de zile.
În raportul de control, inspectorul dă de înţeles că activitatea procurorului Macovei a fost superficială. "Doamna procuror obişnuieşte să închidă lucrări ocolind controlul şefilor şi nedând soluţia, pentru documentare a se vedea xerocopii de pe lucrări de acest gen. De menţionat că sub acest aspect a fost atenţionată şi de către şeful de serviciu. De asemenea, s-a mai remarcat că doamna procuror, în relaţiile cu şeful de serviciu, foloseşte biletele în locul convorbirilor directe. Din conţinutul unui astfel de bilet mai deducem şi atitudinea sa superficială în legătură cu modul operativ de soluţionare a plângerilor venite de la cetăţeni, precum şi modul în care înţelege să se poarte în relaţiile cu colegii de serviciu", arată inspectorul Mihai Cârstea.
În replică, Macovei afirma: "Raportul întocmit de procurorul inspector Cârstea s-a înscris în practica abuzivă a cercetării disciplinare a procurorilor care nu erau iubiţi de procurorii generali. Acel raport a fost întocmit pe fondul unui conflict pe care l-am avut cu procurorul general de atunci, Nicolae Cochinescu, care mi-a interzis o deplasare la Parlamentul European, la Bruxelles, unde fusesem invitată pentru o dezbatere, conflict în urma căruia mi-am dat demisia".