CNSAS nu a primit scrisoarea lui Radu Stroe în care acesta cerea reverificarea unei posibile colaborări a Noricăi Nicolai cu Securitatea, însă când documentul îi va parveni, instituţia va acţiona "conform procedurilor" şi va da curs cererii privindu-l pe senatorul liberal propus la şefia MJ.
"Nu este nimic neobişnuit în cererea domnului Radu Stroe. Conform legii după care funcţionăm, oricine poate cere verificarea unei persoane care ocupă o funcţie publică. La fiecare cerere de acest gen, procedura este aceeaşi: verificăm dacă în arhivele preluate de noi au apărut informaţii în plus de la ultima decizie în legătură cu acea persoană şi facem noi solicitări deţinătorilor de arhive pentru a ne comunica dacă au dânşii cumva documente noi. Până la un nou verdict, rămâne în vigoare cel precedent", au declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX surse din CNSAS.
Aceeaşi procedură este urmată de CNSAS şi în cazul în care o persoană ajunge ministru. "Dacă avea decizie de la noi, cerem reverificare, cu tot ce implică acest procedeu, inclusiv noi solicitări către deţinătorii de arhive, dacă nu, demarăm verificările şi luăm o decizie în baza a ceea ce avem şi a ceea ce ni se pune la dispoziţie de la instituţiile deţinătoare de arhive", au adăugat sursele citate.
"Nu este absolut nimic neobişnuit în ipoteticul caz al verificării Noricăi Nicolai. Fie va exista o cerere în acest sens, fie va deveni ministru, în oricare din variante ea va fi supusă unei reverificări", au afirmat sursele citate.
La sfârşitul anului trecut, atunci când premierul a anunţat propunerea Noricăi Nicolai pentru a prelua şefia Ministerului Justiţiei, preşedintele CNSAS Ladislau Csendes declara agenţiei MEDIAFAX că senatorul liberal a primit, în 2006, o decizie de necolaborare cu Securitatea şi că ar putea fi reverificată dacă va fi numită în funcţia guvernamentală pentru care a fost propusă.
Senatorul PNL Radu Stroe a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că a trimis o scrisoare CNSAS prin care i-a solicitat să precizeze dacă sunt elemente care ţin de dosare de securitate sau de orice altă natură, inclusiv legate de situaţia de ofiţer acoperit, pentru a lămuri aceste lucruri legate de nominalizarea Noricăi Nicolai în funcţia de ministru.
Totodată, Stroe a arătat că în cursul dimineţii de sâmbătă a trimis o scrisoare şi către SRI prin care a solicitat ca serviciul să precizeze dacă există elemente de natură să afecteze în vreun fel sau altul ideea ca Norica Nicolai să fie nominalizată în funcţia de ministru.
Guvernul intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională în cazul Noricăi Nicolai, dar o decizie finală nu a fost luată şi nici documentul oficial nu a fost deocamdată transmis Curţii, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse liberale.
"Singura variantă luată în calcul în acest moment pentru deblocarea situaţiei în ceea ce priveşte postul de ministru al Justiţiei este sesizarea Curţii Constituţionale, dar o decizie finală în acest sens nu a fost încă luată. Decizia va fi luată pe baza discuţiilor la nivel de partid", au afirmat sursele citate.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu o va numi niciodată pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, precizând însă că dacă nominalizarea va fi trecută prin Parlament, iar Legislativul este de acord, va fi nevoit să semneze decretul de numire.
Anterior acestei declaraţii, Preşedinţia a dat publicităţii un comunicat conform căruia şeful statului susţine că Norica Nicolai nu îndeplineşte criteriile legale pentru funcţia de ministru al Justiţiei, invocând fapte din activitatea sa de procuror, pe care el le-a analizat după ce a solicitat în scris Parchetului ICCJ să-i pună la dispoziţie mapa profesională a acesteia.
Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a anunţat, vineri seară, că nu renunţă la nominalizarea pentru funcţia de ministru al Justiţiei şi l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu de comportament nedemn pentru un bărbat şi abuziv pentru un şef de stat.