Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 ian 2008 - Anul XIII, nr. 10 (3691)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bugetele locale pierd banii pe care îi primeau din impozitele pe tranzacţii imobiliare

Luni, 14 Ianuarie 2008 (19:36:02)

Bugetele locale pierd banii pe care îi primeau până acum din impozitele provenite din transferul proprietăţilor imobiliare şi cele din succesiuni, în urma deciziei Guvernului ca aceste sume să fie virate, din acest an, integral la bugetul de stat.
  Primarul oraşului Voluntari, Florentin Costel Pandele, arată, într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, că în urma prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 106/2007 care modifică şi completează Legea 571/2003 privind Codul fiscal, bugetele locale vor pierde importante sume de bani.

Potrivit lui Pandele, articolul 771 din Legea 571/2003, care prevedea că " impozitarea asupra veniturilor realizate din transferul drepturilor de proprietate al construcţiilor, de orice fel şi terenul aferent acestora, să se distribuie în cotă de 50% la nivelul unităţilor administrative-teritoriale de pe raza localităţii unde se află bunurile imobiliare ce au făcut obiectul înstrăinării", a fost înlocuit cu alineatul 7 care stabileşte că "impozitul pe venit realizat din transferul drepturilor de proprietate al construcţiilor, de orice fel şi terenul aferent acestora se virează şi se reţine integral la bugetul de stat".

În opinia edilului din Voluntari, eliminarea acestei surse de venit la bugetul local vine în "contradicţie cu principiile autonomiei publice locale şi dovedeşte încă o dată faptul că descentralizarea şi deconcentrarea locală sunt noţiuni demagogice folosite numai pe hârtie".

Primarul Pandele precizează că în localitatea pe care o conduce, la nivelul anului 2007 s-a încasat la bugetul local suma de 12.335.449,85 de lei (aproximativ 3,4 milioane de euro), reprezentând cota din impozitele pe tranzacţii de proprietăţi imobiliare, această sumă constituind 13,3 % din veniturile proprii pe care le-a realizat oraşul Voluntari la bugetul local.

Edilul şef al oraşului Voluntari consideră că această măsură va avea"un efect dezastruos" asupra bugetelor locale, fiind astfel limitate şi mai mult sursele de finanţare pentru lucrările de construcţie şi reabilitare a infrastructurii edilitare, iar în cazul localităţilor aflate în curs de dezvoltare, cum este şi oraşul Voluntari, aceste consecinţe vor fi "mai puternic resimţite".

În acest sens, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Adriean Videanu, a trimis, în decembrie 2007, o adresă către ministerele de resort care cuprindea în sinteza problemelor legislative din domeniul administraţiei publice locale şi această problemă, solicitând autorităţilor centrale dispunerea măsurilor "care se impun" pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ.

AMR a cerut eliminarea acestei modificări legislative, considerând că a adus "o gravă atingere procesului de dezvoltare locală", lucru pe care l-a argumentat cu faptul că în anul 2006, impozitele provenite din transferul proprietăţilor imobiliare şi cele privind succesiunile erau în totalitate ale bugetului local, iar în anul 2007 aceste venituri au fost reduse la 50 la sută, restul fiind destinat în proporţie de 40 la sută bugetului consolidat şi 10 la sută bugetului Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Potrivit secretarului general al AMR, Andrei Chiliman, prevederea din Codul Fiscal prin care primăriile pierd această sursă de finanţare la bugetul local reprezintă "o anomalie, o nedreptate care trebuie urgent corectată de Guvern".

Chiliman susţine că deşi impozitele provenite din transferul proprietăţilor şi cele asupra succesiunilor constituiau exclusiv un venit la bugetul local al municipiului Bucureşti, "să iei o asemenea resursă de la bugetul local înseamnă să aduci atingere în mod direct comunităţii, mai ales că aceste activităţi au fost, în sfârşit, reglementate prin lege", justificând această afirmaţie cu faptul că tranzacţiile imobiliare sunt, în sfârşit, impozitate la valoarea reală de piaţă, iar în cazul Capitalei constituiau o resursă importantă la bugetul local, datorită valorilor foarte mari ale proprietăţilor tranzacţionate.

Ordonanţa de Urgenţă 106/2007 pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial în 18 octombrie 2007 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetele locale pierd banii pe care îi primeau din impozitele pe tranzacţii imobiliare.
 Vizualizări articol: 1022 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugetele locale pierd banii pe care îi primeau din impozitele pe tranzacţii imobiliare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Porumb prajit cu ardei gras 6-8 portii 45 minute6-8 ştiuleţi de porumb1 lingură ulei de măsline2 ardei graşi roşii2 ardei graşi galbeni SOSUL:1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie2 linguri suc de lămâie3 linguri oţet de mere1 linguriţă boia dulce de ardei1... Citeşte