Preţul energiei electrice nu va creşte în perioada imediat următoare, în timp ce tarifele la gaze se vor majora doar în condiţiile în care populaţia va primi sprijin financiar din partea statului, a declarat, sâmbătă, la Vaslui, ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian.
"În ciuda tuturor avertismentelor că vom asista la valuri de scumpiri succesive, nu s-a mărit preţul nici la gaze, nici la energie electrică. În condiţiile în care am avut cea mai severă secetă din ultimele decenii, noi am păstrat neschimbate tarifele la energie electrică şi, în acest moment, nu avem elemente să credem că în perioada următoare se vor schimba", a spus Vosganian.
Ministrul a adăugat că preţul gazelor nu va fi majorat până când nu vor fi asigurate resursele pentru ca populaţia să nu aibă de suferit din cauza unei asftel de măsuri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Datoria noastră ca Guvern este să limităm cât se poate aceste vulnerabilităţi şi să nu afectăm gradul de suportabilitate al populaţiei", a spus Vosganian.
El a precizat că aceste măsuri nu sunt "populiste", având în vedere că deficitul bugetar nu a fost afectat prin menţinerea actualelor preţuri la gaze şi la energie electrică.
Preţul gazelor importate se situează în prezent la 310-315 dolari/1.000 metri cubi. România importă exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall.
Pentru moment, preţul gazelor din producţia internă, se situeză la nivelul de 470 lei/1.000 metri cubi, vizându-se apropierea acestuia de nivelul din statele Uniunii Europene.
Cei doi mari distribuitori de gaze de pe piaţa locală, Distrigaz Sud, controlat de grupul Gaz de France, şi E.ON Gaz România, au apreciat la finele anului trecut că preţul gazelor pentru populaţie ar trebui să crească în 2008, ca urmare a majorării tarifelor gazelor din import şi a angajamentelor României de a se alinia la preţurile din blocul comunitar.