Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 ian 2008 - Anul XIII, nr. 9 (3690)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România plănuieşte expoziţii la Luvru şi Centrul "Pompidou" din Paris

Duminică, 13 Ianuarie 2008 (15:49:43)

România plănuieşte organizarea mai multor expoziţii în Franţa, în anii următori, precum "Brâncuşi", la Centrul "Pompidou" din Paris, sau o expoziţie de artă medievală românească, la Luvru, a declarat pentru MEDIAFAX Virgil Niţulescu, secretar general al Ministerului Culturii şi Cultelor.
  Proiectele vin ca urmare a unui acord interministerial de colaborare în domeniul muzeelor, semnat la data de 9 noiembrie 2007, la Paris, între Ministerul Culturii şi Cultelor din România şi Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, pentru perioada 2007 - 2012. Acordul semnat are ca obiective cooperarea şi schimbul de experienţă în domeniul muzeelor pe diverse teme de interes comun, precum şi protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural. În baza acestui acord, partea română a propus şi realizarea a patru expoziţii în colaborare cu partea franceză.

O primă expoziţie - "Napoleon al III-lea şi România" - ar putea fi organizată iniţial la Bucureşti, urmând să fie dusă ulterior în Franţa. "Sunt discuţii dacă să o organizăm la sfârşitul anului la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă al României, şi la începutul anului 2009 în Franţa", a spus Virgil Niţulescu.

O altă expoziţie este dedicată sculptorului român Constantin Brâncuşi şi va fi organizată la Centrul "Pompidou" din Paris. "Sunt discuţii pentru 2015, mai devreme fiind aproape imposibil, întrucât ultima expoziţie pe aceeaşi temă la «Centrul Pompidou» a fost organizată în 1995. În această situaţie, există o anumită perioadă în care nu se poate organiza o expoziţie pe aceeaşi temă la o instituţie muzeală", a explicat Niţulescu.

Secretarul general al MCC a mai spus că se plănuieşte organizarea unei expoziţii de artă medievală românească la Muzeul Luvru din Paris. "Va fi o expoziţie specifică secolelor al XV-lea - al XVII-lea. Ni s-a propus un spaţiu la Luvru, însă nu ne-a mulţumit, fapt pentru care se discută în continuare", a precizat Virgil Niţulescu. Pe de altă parte, o expoziţie cu desene toscane din secolele al 17-lea - al 18-lea din patrimoniul Muzeului Luvru va fi organizată, în septembrie 2008, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti.

De asemenea, o expoziţie despre cultura Cucuteni - Tripoli, care va fi organizată în octombrie 2008, la Roma, ar putea ajunge şi în Franţa, existând discuţii în acest sens şi pentru expoziţia "Neoliticul în România", care va fi vernisată în acest an în Elveţia.

Potrivit site-ului MCC, tot în baza "Acordului interministerial de colaborare în domeniul Muzeelor", s-a convenit pentru anul 2008 organizarea unui set de acţiuni de colaborare între instituţii muzeale din cele două ţări, precum: primirea specialiştilor români la "Seminarul european al conservatorilor" (iunie 2008) şi în cadrul programului "Courants", organizarea unui colocviu în România şi a unui colocviu în Franţa pe tema conservării preventive şi, respectiv, a gestiunii colecţiilor. De asemenea, cercetătorii români vor putea participa la programe de cercetare iniţiate de muzeele Luvru, Versailles, Orsay etc., acordul permiţând şi schimburi de expoziţii şi specialişti cu participarea Muzeului Naţional de Artă al României, a Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", a Muzeului Peleş sau a altor muzee româneşti.

Totodată, în baza aceluiaşi acord, în aprilie 2008, se va organiza la Iaşi un seminar "Malraux", pe tema "Patrimoniu şi interculturalitate", iar la sfârşitul anului este prevăzută organizarea unui colocviu despre arheologia urbană la Bucureşti.

Alte acţiuni între partea franceză şi cea română sunt: cooperare pe şantierul arheologic de la Hârşova, stagii de o lună în Franţa pentru arheologi români, expertiză franceză pentru restaurarea mormântului paleo-creştin de la Tomis şi a bisericilor paleocreştine de la Basarabi, reunirea unui comitet de pilotaj special pentru restaurarea palatului Béhague din Paris, colaborare pentru restaurarea unei clădiri în Sulina, stagii de formare oferite de partea franceză pentru specialişti şi funcţionari români etc.

Documentul de colaborare semnat între România şi Franţa anul trecut a urmat Aranjamentului administrativ între Ministerul francez al Culturii şi Comunicării şi Ministerul român al Culturii şi Cultelor cu privire la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului, semnat în 2005.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România plănuieşte expoziţii la Luvru şi Centrul "Pompidou" din Paris.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România plănuieşte expoziţii la Luvru şi Centrul "Pompidou" din Paris0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ficăţei de pui cu mere 4 porţii - 40 minute 600g ficăţei de pui500g mere150g slănină afumată1 ceapă mare150ml vin alb sec1 lingură făinăun vârf de cuţit maghiran uscat± sare, piper Curăţaţi şi spălaţi ficăţeii, daţi-i prin făină, apoi... Citeşte