Europarlamentarul român Rareş Niculescu a solicitat Comisiei Europene să analizeze posibilitatea de a revizui decizia-cadru privind mandatul european de arestare, pentru eliminarea unui articol care permite evitarea predării unor persoane, referindu-se la cazurile Priplata şi Tcaciuc.
Deputatul PDL în Parlamentul European, Rareş Niculescu, a adresat Comisiei Europene o întrebare scrisă cu privire la deficienţele legislaţiei comunitare care împiedică România să obţină predarea cetăţeanului ceh Frantişek Priplata, se arată într-un comunicat remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.
Niculescu a solicitat Comisiei Europene să analizeze posibilitatea de a iniţia revizuirea deciziei-cadru privind mandatul european de arestare, prin eliminarea articolului în baza căruia mai multe state europene – printre care şi Republica Cehă – au inclus în legislaţia naţională prevederi care exclud de la aplicarea mandatului faptele săvârşite înaintea unei anumite date.
"Întrebarea adresată se referă la articolul 32 din decizia-cadru 2002/584/JAI, care prevede, cu titlu de dispoziţie tranzitorie, că statele membre pot să nu aplice mandatul european de arestare cererile referitoare la fapte săvârşite înaintea datei de 7 august 2002 – recurgând în acest caz la procedura clasică de extrădare", se arată în comunicat.
Deputatul a semnalat astfel mai multe aspecte, printre care faptul că unele state au decis neaplicarea mandatului european de arestare pentru faptele comise înaintea unei anumite date, aceste state transformându-se, în opinia lui Niculescu "în adevărate oaze pentru persoanele condamnate, care încearcă astfel să se sustragă justiţiei".
Pe lângă cazul lui Frantişek Priplata, deputatul PDl a aminteşte de cetăţeanul român Severin Tcaciuc, în sarcina căruia au fost reţinute 40 de infracţiuni, acesta aflându-se pe teritoriul Republicii Austria, care nu aplică mandatul european de arestare în cazul infracţiunilor comise înainte de 7 august 2002.
"Aşadar, faptul că statele membre au libertatea de a nu aplica mandatul european de arestare în cazul infracţiunilor comise înaintea unei anumite date reduce eficienţa mandatului, ca instrument comunitar, iar Comisia Europeană ar trebui să aibă în vedere eliminarea acestei carenţe", se mai arată în comunicat.
Un alt aspect semnalat Comisiei Europene în întrebarea scrisă - document similar interpelării din Parlamentul României - se referă la decizia adoptată de Republica Cehă, care a stabilit că nu va aplica mandatul european de arestare pentru faptele săvârşite înainte de data de 1 noiembrie 2004, iar această dată nu corespunde celei prevăzute în decizia-cadru, cea de 7 august 2002.
Deputatul PDL a mai arătat că, în timp ce în alte ţări europene chiar şi românii de bună credinţă sunt priviţi ca prezumtivi vinovaţi, cetăţeni dovediţi a fi vinovaţi de fapte de o gravitate extraordinară de către instanţele româneşti, precum este cazul lui Frantişek Priplata, sunt protejaţi de către statele lor care pun piedici în executarea unui mandat european de arestare.
"Toţi cei implicaţi în acest complot criminal îşi execută pedeapsa conform sentinţei, mai puţin cel care este autorul moral al acestuia, cetăţeanul ceh Frantişek Priplata. Cooperarea europeană în domeniul justiţiei penale trebuie să nu rămână doar o vorbă goală. Trebuie să garantăm în primul rând efectele utile ale acesteia. Familia victimei Virgil Săhleanu şi cei pe care acesta i-a reprezentat în calitate de lider sindical aşteaptă încă să li se facă dreptate. Aştept şi eu împreună cu aceştia răspunsul Comisiei Europene la întrebarea pe care am adresat-o”, a mai arătat deputatul Rareş Niculescu în solicitarea adresată Comisiei Europene.