Cetăţenii care nu îşi plătesc amenzile date de poliţişti ar putea fi obligaţi să muncească în folosul comunităţii, o altă formă de constrângere fiind aceea că ei nu vor putea intra în posesia unor documente până nu îşi achită toate debitele din sancţiuni contravenţionale.
Şeful Direcţiei de investigare a fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), comisarul-şef Dan Bucur, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa-Năsăud, că Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) are intenţia de a modifica legea actuală, care este destul de permisivă în privinţa achitării amenzilor, astfel că doar 50% dintre cei sancţionaţi contravenţional plătesc amenzile primite, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"În general, sancţiunile contravenţionale nu îşi ating scopul. În unele judeţe, doar 10% din amenzi sunt achitate, iar la nivel naţional, doar 50% din cei amendaţi de poliţişti îşi achită amenzile. Avem în intenţie modificarea legii cu aplicare şi la domeniul rutier. Vom promova un cadru legislativ în care măsurile să fie într-adevăr aplicabile, iar sancţiunea să-şi atingă scopul atât corectiv, cât şi preventiv. O persoană care nu îşi plăteşte amenda, ar putea fi obligată la muncă în folosul comunităţii, sau va fi constrânsă să le plătească prin imposibilitatea de obţinere a unor documente cum ar fi cele pentru construcţii sau de atestare a situaţiei fiscale. Vom cere ca, prin lege, să se prevadă ca aceste documente să nu poată fi obţinute fără achitarea debitelor restante. În prezent, singura constrângere este declanşarea procedurilor de executare silită, dar de multe ori nu ai ce să execuţi sau procedurile sunt întârziate datorită numărului mare de situaţii”, a declarat Dan Bucur.
Comisarul-şef Dan Bucur a participat, la Bistriţa, la şedinţa de bilanţ anual a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud.