Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 12 ian 2008 - Anul XIII, nr. 9 (3690)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CSM face verificări în legătură cu interceptările telefonice

Duminică, 13 Ianuarie 2008 (16:04:56)


Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu, sâmbătă, în legătură cu materialele de presă referitoare la interceptările telefonice în cazul Omar Hayssam şi a dispus efectuarea de verificări de către Inspecţia Judiciară din cadrul acestui for.
  Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat că, potrivit legislaţiei, are dreptul şi obligaţia de a se sesiza şi din oficiu cu privire la orice act care ar crea suspiciuni referitor la independenţa sau imparţialitatea judecătorilor sau procurorilor.

"Rezultatul verificărilor va fi adus la cunoştinţa opiniei publice, în limitele prevăzute de lege, după finalizarea acestora", a transmis CSM.

Mai multe convorbiri telefonice dintre procurorul de caz Ciprian Nastasiu şi sirianul Omar Hayssam, înregistrate autorizat de Serviciul Român de Informaţii, au fost declasificate şi folosite în procesul armatorului Mustafa Tartoussi, cel care l-ar fi ajutat pe sirian să părăsească România la bordul navei sale, caz judecat de Curtea de Apel Bucureşti. Înterceptările au fost realizate în perioada 14 august -18 septembrie 2006.

Agenţia MEDIAFAX a făcut publice, marţi, transcrierile convorbirilor telefonice dintre Omar Hayssam şi procurorul Cirpian Nastasiu. din care rezultă că sirianul a părăsit România la bordul unui avion, şi nu cu un vas, aşa cum se credea.

Directorul DIICOT, Codruţ Olaru, a declarat că respectivele interceptări ale convorbirilor telefonice au fost puse la dosar chiar de Ciprian Nastasiu, ele fiind administrate ca probă, astfel că nu puteau fi excluse din cauză, părţile având cunoştinţă de ele din perioada cercetării penale.

În 28 iunie 2006, Omar Hayssam - eliberat în aprilie din arest, în urma unei operaţii de cancer de colon - s-a prezentat în faţa instanţei, dar audierea sa a fost amânată deoarece acesta luase, potrivit avocatului său, mai multe analgezice.

A doua zi, Hayssam s-a îmbarcat pe una ditre navele lui Tartoussi - potrivit rechizitoriului prin care acesta a fost deferit justiţiei - el părăsind România în noaptea de 29 spre 30 iunie 2006, iar în 22 iulie a început să-i telefoneze procurorului Ciprian Nastasiu, care şi-a pus telefonul sub urmărire.

Sirianul Omar Hayssam i-a declarat telefonic procurorului DIICOT, Ciprian Nastasiu - care l-a deferit justiţiei pentru răpire - că a plecat din România "ca un domn, cu capul sus, la costum, aranjat, parfumat", cu ajutorul unui paşaport cu identitate falsă şi cu alt "look", de pe Otopeni.

Varianta potrivit căreia Hayssam ar fi părăsit România la bordul unui avion a fost verificată de anchetatori.

De altfel, ofiţerii Serviciului Român de Informaţii au vizionat toate casetele, minut cu minut, cu înregistrările de pe toate aeroporturile româneşti, din 29 iunie 2006 şi extinzând pe următoarele două săptămâni, au declarat surse judiciare.

În dimineaţa de 30 iunie 2006, Hayssam a contactat-o pe concubina sa, Violeta Pârvan, informaţiile relevând faptul că sirianul se afla în zona Bosforului, precizează sursele citate.

Omar Hayssam susţine, potrivit interceptărilorlefonice, că "presiunea" a fost principalul factor care l-a determinat să fugă din România şi că a fost filat permanent.

Potrivit interceptărilor, procurorul Ciprian Nastasiu încearcă în mai multe rânduri să afle locul unde se află Omar Hayssam.

În 13 iunie 2007, instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat, în lipsă, pe omul de afaceri Omar Hayssam la 20 de ani de închisoare în procesul în care este acuzat de acte de terorism în legătură cu răpirea a trei jurnalişti români în Irak, în 28 martie 2005.

Ciprian Nastasiu a făcut obiectul unor verificări ale inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii ca urmare a eliberării din arest a lui Omar Hayssam, urmată de fuga sirianului din România.

Secţia de procurori a CSM a fost sesizată de Comisia de disciplină pentru procurori, după finalizarea anchetei administrative privind conduita magistratului în exercitarea funcţiei.

În 21 iulie 2005, CSM a luat act de sesizările mass-media privind dispariţia din România a lui Omar Hayssam, după ce a fost eliberat din arest în baza unor acte medicale.

CSM a dispus efectuarea "verificărilor necesare de către Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii". În urma verificărilor preliminarii efectuate de Inspecţia Judiciară, a fost sesizată Comisia de disciplină pentru procurori în ceea ce îl priveşte pe procurorul Ciprian Nastasiu, acelaşi anchetator care a declanşat ampla anchetă privind fapte de spionaj şi tradare în legătură cu unele privatizări.

Secţia de procurori a CSM a decis sancţionarea disciplinară a procurorului Ciprian Nastasiu, prin diminuarea cu 15 la sută a salariului, pentru trei luni, decizie contestată de magistrat la instanţa supremă. La începutul lunii decembrie a anului trecut, Completul de nouă judecători amânau dezbaterile în acest caz, până pe 25 februarie 2008, la cererea procurorului, pentru ca acesta să ia cunoştinţă de întâmpinarea depusă de CSM şi pentru a-şi formula apărarea.

În toamna anului trecut, surse judiciare informau că procurorii Parchetului instanţei supreme au dat soluţie de neîncepere a urmăririi penale a procurorului Ciprian Nastasiu şi a judecătorului Curţii de Apel Bucureşti Sofica Dumitraşcu, în cadrul anchetei privind eliberarea şi fuga din ţară a lui Omar Hayssam.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CSM face verificări în legătură cu interceptările telefonice.
 Vizualizări articol: 732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CSM face verificări în legătură cu interceptările telefonice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ficăţei de pui cu mere 4 porţii - 40 minute 600g ficăţei de pui500g mere150g slănină afumată1 ceapă mare150ml vin alb sec1 lingură făinăun vârf de cuţit maghiran uscat± sare, piper Curăţaţi şi spălaţi ficăţeii, daţi-i prin făină, apoi... Citeşte