Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 ian 2008 - Anul XIII, nr. 8 (3689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

APAPR: Introducerea unui randament garantat pensiilor private este riscantă pentru plasamente

Vineri, 11 Ianuarie 2008 (15:36:20)

Introducerea unui randament minim garantat pentru depunerile la sistemul pensiilor private va împiedica administratorii fondurilor să investească şi pe pieţele externe, fapt ce poate creşte gradul de risc al plasamentelor, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

  "În cazul introducerii unei asemenea garanţii, fondurile de pensii din România nu vor putea face investiţii şi pe pieţele externe, fapt ce poate afecta semnificativ nivelul randamentului, mărind gradul de risc al investiţiilor. Aceasta se datorează faptului că toţi banii vor fi investiţi pe piaţa financiară din România. În cazul în care economia românească va traversa perioade de recesiune, acest lucru va fi reflectat în întregime în randamentele fondurilor de pensii, neexistând posibilitatea atenuării efectelor nefaste prin investiţii pe pieţele externe", se arată într-un comunicat al APAPR remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Scrisoarea deschisă a asociaţiei este adresată autorităţilor centrale şi este semnată de preşedintele APAPR, Bram Boon.

Asociaţia are 21 de membrii din rândul băncilor, societăţilor de asigurare şi administrare a investiţiilor, precum şi administratorilor de fonduri de pensii.

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au propus, într-o scrisoare deschisă adresată, miercuri, autorităţilor centrale, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii, egal cu rata anuală a inflaţiei, care ar trebui asigurat de administratori.

Scrisoarea deschisă este semnată de Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Alina Mungiu Pippdi, preşedintele Societăţii Academice din România, Radu Nicosevici, preşedintele Academiei de Advocacy, Adrian Izvoranu, director în cadrul Confederaţiei Patronale a Industriilor, Serviciilor şi Comerţului, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical şi Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa.

Potrivit legislaţiei, administratorul unui fond de pensii pe Pilonul II garantează contribuţiile nominale, minus comisionul de administrare al societăţii.

APAPR atrage atenţia că nici statul român nu garantează un nivel al pensiei pe care o vor obţine participanţii din contribuţii mult mai mari la bugetul de asigurări sociale.

"Prin urmare, nu înţelegem cum se poate impune unor administratori privaţi de fonduri de pensii oferirea unei asemenea garanţii, luând în calcul toate constrângerile impuse deja de lege (comisioane limitate, structura de active limitată, cheltuieli de depozitare şi tranzacţionare)", se mai arată în comunicat.

Asociaţia aminteşte că introducerea unui randament minim anual garantat s-a mai încercat şi în anul 2004, iar în momentul în care această lege a fost publicată, niciun administrator de pensii cu experienţă nu şi-a manifestat interesul de a investi în acest domeniu.

"De aceea, o asemenea modificare a legii, în condiţiile în care mai multe firme (...) au realizat investiţii de sute de milioane de euro, este în totală contradicţie cu practica UE. (...) De aceea, APAPR va sesiza organismele UE în cazul în care acum, firmele din cadrul acestei asociaţii vor fi forţate să acorde o garanţie care nu este cuprinsă în legea actuală", se precizează în document.

APAPR mai spune că schimbarea "regulilor jocului" va avea consecinţe negative majore în plan internaţional, România fiind percepută ca o ţară cu un climat legislativ instabil, faţă de care investitorii străini îşi vor pierde complet interesul, cu efecte "catastrofale" asupra economiei naţionale şi a balanţei de plăţi externe.

"Asociaţia poate oricând să pună la dispoziţia părţilor interesate simulări ale impactului unei asemenea decizii în care se va vedea foarte clar că unde, în aparenţă, o asemenea măsură este în interesul participanţilor la acest sistem de pensii, în realitate, aceştia vor ieşi păgubiţi în momentul pensionării", se mai spune în scrisoare.

APAPR menţionează că în argumentele prezentate în scrisoarea celor şase organizaţii ale societăţii civile se face o mare confuzie între două sisteme de pensii complet diferite, sistemul de pensii de tip beneficii definite şi sistemul de tip contribuţii definite, ultimul fiind introdus şi în Romania prin Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Prin Legea 411/2004 administratorilor de pensii private le-au fost impuse atât niveluri maxime de comisioane cât şi o structura fixă de active în care pot fi investiţi banii participanţilor.

"În condiţiile în care comisioanele sunt limitate prin lege, este greu de înţeles cum impunerea unei garanţii privind un nivel minim garantat al randamentului egal cu rata inflaţiei, care presupune costuri suplimentare pentru administrator, poate fi suportată de acesta. Deja legea românească existentă conţine prevederi diferite faţă de legislaţia internaţională similară, impunând suportarea de către administrator a cheltuielilor de depozitare şi tranzacţionare a instrumentelor în care se investesc contribuţiile participanţilor", se mai precizează în scrisoarea APAPR.

Campania de aderare la fondurile de pensii private obligatorii a început la 17 septembrie 2007. Până la 17 ianuarie, angajaţii cu vârsta sub 35 de ani până la 31 decembrie 2007 sunt obligaţi să adere la un fond de pensii obligatorii administrate privat. Opţional, salariaţii între 36 şi 45 de ani pot adera la un astfel de fond.

La trei luni de la începerea campaniei, numărul celor care s-au înscris la unul din cele 18 fonduri autorizate să funcţioneze pe Pilonul II s-a apropiat de 3,2 milioane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului APAPR: Introducerea unui randament garantat pensiilor private este riscantă pentru plasamente .
 Vizualizări articol: 622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APAPR: Introducerea unui randament garantat pensiilor private este riscantă pentru plasamente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Terină de praz cu brânză 1,3kg praz200g roşii3 linguri ulei de măsline2 cepe verzi1 leg. pătrunjel500ml apă50g (10 foi) gelatină250g telemea (preferabil de capră)sare, piperSOSUL: 4 linguri ulei de măsline2 linguri oţet de mere1/2 linguriţă piper proaspăt măcinat½... Citeşte