Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, i-a atenţionat, joi, pe inspectorii şcolari generali că se fac responsabili pentru corectitudinea desfăşurării tezelor cu subiect unic şi a examenelor naţionale, întrucât cazurile de fraudă sunt intolerabile.
"Eu sunt ministru şi pot suporta multe. Dar şcoala românească nu trebuie să-şi păteze obrazul cu profesori care încurajează frauda, care îi ajută pe şcolari să copieze la teze sau examene naţionale. Nu este normal ca un profesor să încurajeze frauda la acestă vârstă şi niciodată. Copiii care învaţă sunt discriminaţi. Dumeavostră, domnilor inspectori, sunteţi responsabili pentru instruirea profesorilor în acest sens. Dacă vor mai fi cazuri de fraudă, vor fi luate măsuri coercitive'', a mai spus ministrul, la videoconferinţa cu toţi cei 42 de inspectori şcolari generali, organizată, joi, la sediul instituţiei.
Demnitarul a adăugat că este "datoria şcolii să-i protejeze pe elevi'' şi a promis că va fi mult mai atent la celelalte sesiuni ale tezelor cu subiect unic şi ale examenelor naţionale.
Adomniţei a mai cerut inspectorilor să prelucreze cu profesorii metodologia de organizare şi desfăşurare a tezelor cu subiect unic, precizând că ideea acestei evaluări este bună, dar mulţi nu ştiu cum să aplice actul normativ respectiv.
Elevii claselor a VII-a şi a VIII-a care, din motive întemeiate, au lipsit la prima sesiune a tezelor cu subiect unic din semestrul I, pot susţine probele în perioada 12-22 februarie, iar până vineri pot fi depuse contestaţii privind rezultatele la prima sesiune din noiembrie-decembrie.
Videoconferinţa a vizat, de asemenea, pregătirea sesiunii speciale a testelor naţionale, teza cu subiect unic – analiza parţială şi pregătirea sesiunii pentru elevii care au absentat în prima sesiune, cât şi priorităţi legate de investiţiile pe 2008 pentru unităţile şcolare din ţară.
Ministrul a discutat şi despre organizarea dezbaterilor în fiecare judeţ privind proiectul de Legi ale Educaţiei. Anterior, Adomniţei declara, încă din primele zile ale lui 2008, că în anul care a început va fi foarte atent la felul în care responsabilii din educaţie îşi duc la îndeplinire angajamentele asumate. Mai mult, va fi prezent în diverse zone pentru a discuta personal cu inspectorii, profesorii şi şefii unităţilor de învăţământ, pachetul de legi.
Totodată, el a spus că, până la sfârştitul lunii ianuarie, vor fi centralizate date privind efectivele de copii ce ar trebui înscrişi în grădiniţe, posibilitatea organizării de bazine de înnot în fiecare sector al Capitalei şi câte unul sau două în fiecare judeţ, despre achiziţionarea de autocaminoane pentru şcolile auto, organizarea unor microstaţii pentru apele uzate în cel mult opt miii de locaţii şi despre dotarea laboratoarelor de informatică.