Preşedintele Traian Băsescu le-a declarat, joi, membrilor CSM că el ar fi aprobat arestarea procurorilor implicaţi în scandalul legat de corectitudinea examenelor, susţinând că acel incident a dat "o impresie extraordinară" că procurorii din CSM se autoprotejează.
Referindu-se la "incidentul proaspăt legat de corectitudinea examenelor de la procurori", şeful statului a spus că nu ştie cât de reale sunt acuzaţiile şi ce probe există în sprijinul acestora.
"Ce m-a impresionat neplăcut şi nu mă refer la tot CSM-ul, ci doar la secţia de procurori din CSM, a fost o adevărată campanie că secţia de procurori nu autorizează urmărirea unuia sau altuia sau solicitarea de arest. Sigur, când spui despre un om «arest» este neplăcut, dar a dat o impresie că vă autoprotejaţi extraordinară. Eu aş fi dat-o, în locul oricărei secţii de procurori a CSM, aş fi dat «da» şi să stabilească judecătorul dacă sunt motive să fie arestat un procuror sau nu", a spus Băsescu.
El a adăugat că, dincolo de exigenţa magistraţilor CSM faţă de politicieni, exigenţa faţă de ei înşişi şi faţă de comportamentul instituţiei trebuie să fie mult mai mare.
Potrivit şefului statului, abordări din partea CSM de genul "acuma nu mă supăr cu Guvernul, nu mă supăr cu Parlamentul că a încălcat Constituţia, că nu a respectat legea" sunt abordări care costă.
"CSM are toate pârghiile să controleze sistemul justiţiei", a spus Băsescu. precizând că există legi care permit acest lucru, fie ele chiar şi proaste.
Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, în 12 decembrie 2007, propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă a procurorilor Georghe Dumitru şi Eugen Cojocaru în dosarul fraudării examenului de promovare în funcţii de conducere pentru magistraţi.
Membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au luat decizia după aproximativ şase ore de dezbateri, timp în care au analizat toate probele din dosarul privind fraudarea examenului.
În favoarea cererii DNA au votat patru din cei şase membri ai Secţiei de procurori, doi dintre aceştia nefiind prezenţi, respectiv Cristian Deliorga şi Graţiana Isac.
Instanţa supremă a respins, în aceeşi zi, propunerea de arestare preventivă a procurorilor Gheorghe Dumitru şi Eugen Cojocaru, precum şi a notarului Gheorghe Bucur, implicaţi în dosarul fraudării examenului de promovare în funcţii de conducere pentru magistraţi.
În cazul celor trei, judecătorii au dispus interdicţia de a părăsi ţara.