Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2008 - Anul XIII, nr. 7 (3688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANOFM: Românii care muncesc legal în Marea Britanie pot beneficia de pensii

Joi, 10 Ianuarie 2008 (20:12:41)

Românii care muncesc legal în Marea Britanie şi plătesc contribuţiile sociale în acest stat pot beneficia de pensii la încetarea activităţii pentru limită de vârstă dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţia britanică, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). 
  "Cetăţenii români care lucrează şi plătesc contribuţii sociale pe teritoriul Marii Britanii pot beneficia de anumite prestaţii sociale odată cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute de legislaţia britanică în ceea ce priveşte încetarea activităţii pentru limită de vârstă, respectiv pensiile de stat, care includ pensia de bază şi pensia suplimentară, şi pensiile private, care includ pensiile ocupaţionale şi pensiile personale", se arată într-un comunicat al ANOFM remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Persoanele care au atins vârsta de pensionare, stabilită în prezent în Marea Britanie la 60 de ani în cazul femeilor şi 65 de ani pentru bărbaţi, şi care au contribuit suficient la sistemul public de pensii pot beneficia de pensia de bază (Basic state pension).

Acest tip de pensie se bazează pe contribuţiile sociale plătite la sistemul public în baza Numărului de Asigurare. Valoarea pensiei de bază se stabileşte în funcţie de numărul de ani în care persoana în cauză a plătit contribuţii sociale sau este creditată ca şi când le-ar fi plătit.

"Contribuţiile sociale sunt plătite în baza Clasei 1 de contribuţii sociale de către toate persoanele încadrate în muncă care obţin venituri săptămânale mai mari de 100 de lire (nivelul stabilit pentru perioada 2007 - 2008). Cei ale căror venituri săptămânale sunt cuprinse între 87 şi 100 de lire nu plătesc contribuţii sociale, însă beneficiază de acelaşi regim ca şi cei care plătesc contribuţii sociale. În aceeaşi măsură, anumite categorii sunt creditate ca şi când ar fi plătit aceste contribuţii (de exemplu cei care au în îngrijire persoane cu handicap grav) deşi nu obţin venituri şi nu plătesc contribuţii sociale. De pensia de bază beneficiază şi lucrătorii independenţi (self-employed), în situaţia în care au achitat contribuţiile aferente Clasei 2 de contribuţii sociale", precizeazăANOFM.

Potrivit sursei citate, pentru a primi nivelul complet al pensiei de bază, stagiul de cotizare necesar este de 39 - 44 ani la femei şi de 44 de ani la bărbaţi. Dacă stagiul de cotizare nu este complet, se poate acorda nivelul minim al pensiei de bază (25 la sută din nivelul pensiei de bază), cu condiţia ca persoana respectivă să fi contribuit cel puţin 10 sau 11 ani la sistemul public. De asemenea, cei care împlinesc vârsta de pensionare după 6 aprilie 2010 vor trebui să îndeplinească un stagiu de cotizare de 30 de ani.

În ceea ce priveşte pensia suplimentară, aceasta se plăteşte în completarea pensiei de bază, cuantumul acesteia depinzând de nivelul veniturilor şi al contribuţiilor plătite pe durata perioadei active.

"Contribuţiile către acest sistem sunt plătite automat de către persoanele încadrate în muncă, care obţin venituri mai mari de 4.525 de lire anual (nivelul stabilit pentru intervalul 2007 -2008). De acest tip de pensie nu beneficiază persoanele care nu obţin venituri din muncă, lucrătorii independenţi sau cei care au renunţat la acest tip de pensie şi au ales să contribuie la sistemele private de pensii. Pentru a renunţa la plata contribuţiilor aferente pensiei suplimentare şi a se înscrie în cadrul sistemelor private de pensii, veniturile angajaţilor trebuie să fie anual de minim 13.000 de lire pentru sistemul pensiilor personale şi de minim 30.000 de lire în cazul pensiilor ocupaţionale", potrivit ANOFM.

Potrivit legislaţiei britanice, persoanele care îndeplinesc condiţiile legale primesc, cu patru luni înainte de împlinirea vârstei de pensionare, un formular (BR1) de la Serviciul de pensii (the Pension Service) în baza căruia pot solicita acordarea pensiei de bază. Dacă acest formular nu este primit până la data împlinirii vârstei de pensionare, cei interesaţi trebuie să îl solicite Serviciului de pensii sau să îl ia de pe pagina acestuia de internet (www.thepensionservice.gov.uk).

Pensiile ocupaţionale (Occupational pension schemes) aparţin sistemului privat de pensii, fiind susţinute prin plata unor contribuţii suplimentare celor plătite în sistemul public şi se plătesc în completarea pensiilor de stat de bază.

Angajaţii care contribuie la acest sistem beneficiază de unele scutiri de la plata impozitului pe venit, de plata contribuţiilor nu numai de către angajat, ci şi de către angajatorul acestuia, precum şi de unele beneficii suplimentare, precum asigurări de viaţă sau ajutoare pentru supravieţuitori în caz de deces, precizează ANOFM.

"Pensiile ocupaţionale sunt strâns legate de angajatorul care gestionează aceste contribuţii. În cazul în care persoana în cauză încetează raporturile de muncă, contribuţiile pentru pensia ocupaţională pot fi transferate într-un alt sistem doar în situaţia în care există acordul noului angajator", se mai arată în comunicat.

Pensiile personale (Personal pensions) sunt oferite de către instituţii financiare (bănci, companii de asigurare) în baza unei contribuţii plătite de către beneficiari şi nu este necesar ca persoana care subscrie la acest sistem de pensii să fie încadrată în muncă, acest tip reprezentând o opţiune pentru lucrătorii independenţi sau pentru persoanele care nu sunt încadrate în muncă, dar care deţin resurse financiare suficiente pentru a plăti aceste contribuţii.

ANOFM precizează că, începând cu 6 aprilie 2006, persoanele interesate pot investi în două sau mai multe sisteme private de pensii (ocupaţionale sau personale) în acelaşi timp, în acest sens fiind recomandată contactarea în prealabil a Autorităţii pentru Servicii Financiare (Financial Services Authority - www.fsa.gov.uk), instituţie care poate oferi informaţii privind toţi furnizorii autorizaţi să gestioneze acest tip de sisteme de pensii, precum şi informaţii comparative privind diferitele programe existente pe piaţă.

Totodată, pentru românii care pot beneficia de acest tip de prestaţie socială, la calcularea dreptului la pensie în Marea Britanie sunt luate în considerare şi perioadele în care au fost plătite contribuţii în celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În cazul în care deschiderea dreptului la pensie se realizează într-un alt stat membru în care persoana în cauză a fost încadrată în muncă şi a plătit contribuţii, pentru a fi luate în considerare contribuţiile plătite în Marea Britanie, persoana în cauză trebuie să se adreseze autorităţii competente din statul membru în care se află şi să solicite calcularea dreptului la pensie în funcţie de contribuţiile sociale plătite în Marea Britanie sau în alte state membre.

În cazul în care deschiderea dreptului la pensie se realizează într-un stat membru în care lucrătorul nu a plătit contribuţii sociale, pentru a beneficia de contribuţiile plătite în Marea Britanie, persoana în cauză trebuie să se adreseze direct Centrului Internaţional de Pensii.

Dacă la data încetării plăţii contribuţiilor către sistemul britanic persoana în cauză a fost asigurată în sistemul unui alt stat membru, atunci va solicita deschiderea dreptului la pensie la instituţia competentă din statul membru în care a fost asigurată pentru ultima oară, precizează ANOFM.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANOFM: Românii care muncesc legal în Marea Britanie pot beneficia de pensii.
 Vizualizări articol: 1122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
ANOFM: Românii care muncesc legal în Marea Britanie pot beneficia de pensii1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tortino 6 porţii - 60 minute 175g ciocolată amară150g unt75g zahăr6 gălbenuşuri3 albuşuri75g făină Topiţi ciocolata şi untul la foc mic. Bateţi gălbenuşurile cu zahărul, până când obţineţi o compoziţie cremoasă. Adăugaţi... Citeşte