Ministrul italian de Externe, Massimo D'Alema, a declarat, miercuri, la Bucureşti, că nu ştie câţi români au fost expulzaţi din Italia în baza decretului adoptat de Guvernul de la Roma în luna noiembrie şi a susţinut că actul normativ este conform normelor europene şi nu vizează o curăţenie etnică.
Massimo D'Alema a spus, în conferinţa de presă susţinută împreună cu ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, că nu este reală o eventuală imagine care ar putea fi creată de discriminare a comunităţii românilor din Italia. El a adăugat că în baza decretului din noiembrie au fost adoptate circa 200 de măsuri care au vizat cetăţeni comunitari, ce puteau fi atacate în justiţie de către cei vizai.
"Deci, nu poate fi vorba despre o curăţenie etnică sau ceva de genul acesta", a adăugat D'Alema.
Întrebat câţi români au fost expulzaţi din Italia în baza decretului şi dacă este mulţumit de efectele acestui act normativ, D'Alema a precizat că nu ştie numărul, pentru că nu există o centralizare oficială. El a revenit, spunând că 153 de români au primit o măsură de îndepărtare, dar a adăugat că nu trebuie uitat că românii sunt şi cei mai numeroşi dintre străinii din Italia.
D'Alema a spus că Guvernul de la Roma a emis un decret care este conform cu Directiva CE 38/2004, care practic limitează libera circulaţie fără a aduce însă atingere acestui drept. El a susţinut că legislaţia comunitară permite, printre alte motive, îndepărtarea tuturor persoanelor care nu dovedesc că au mijloace pentru a se întreţine. El a adăugat că autorităţile italiene s-au limitat doar la acest motiv, iar deciziile adoptate în baza decretului sunt motivate de prefecţi şi pot fi atacate cu apel.
În opinia oficialului italian, măsura adoptată de autorităţile de la Roma este în perfect acord cu regulile de protejare a drepturilor indivizilor, dar şi cu legislaţia comunitară.
Întrebat de ce a trebuit înlocuit decretul, D'Alema a explicat că documentul în forma iniţială nu a fost ratificat de Parlament din cauza unor probleme de natură politică, nelegate de capacitatea de expulzare. El a mai spus că decretele pot fi emise, dar ele trebuie ratificate de Parlament în termen de 60 de zile de la adoptare.
Întrebat dacă adoptarea decretului a dus la o scădere a violenţei în Italia, şeful diplomaţiei de la Roma a spus că nu există posibilitatea unei astfel de măsurători. El a adăugat însă că numărul infracţiunilor grave comise în Italia este în scădere şi că, în orice caz, Italia este printre ultimele state la capitolul infracţionalitate foarte gravă.