Constructorul care va consolida Palatul Victoria, proiect estimat la 13 milioane euro, va fi selectat prin negociere directă între RA-APPS, pe de-o parte, şi firmele Rotary şi Bog'Art, după ce şi a treia licitaţie a eşuat din cauza numărului insuficient de oferte depuse.
Regia Patrimoniului Protocolului de Stat, care administrează clădirea Guvernului, a primit, până la termenul limită care a expirat marţi, doar două oferte pentru consolidarea Palatului Victoria, depuse de Rotary şi Bog'Art, deşi documentaţia aferentă licitaţiei a fost cumpărată de şase firme, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Condiţia legală pentru derularea licitaţiei era depunerea a minimum trei oferte.
Contactat de MEDIAFAX, secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, în subordinea căruia funcţionează RA-APPS, a declarat că va cere Executivului să aprobe ca firma constructoare să fie selectată prin negociere directă cu cei doi ofertanţi.
"Legea permite iniţierea negocierii directe pentru consolidarea Palatului Victoria, fiind vorba de un obiectiv strategic", a spus Bolojan.
Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX, în luna iulie, că sumele totale necesare pentru consolidarea şi modernizarea Palatului Victoria sunt de aproximativ 30 milioane euro.
Proiectul va începe cu lucrările de consolidare a imobilului, pentru care costurile au fost evaluate la circa 13 milioane euro, şi va continua cu modernizarea palatului, care va necesita alte fonduri estimate la aproximativ 17 milioane euro.
Palatul Victoria se încadrează în clasa I de risc seismic - construcţie cu risc ridicat de prăbuşire la cutremure. În urma consolidării, probabilitatea de prăbuşire a Palatului Victoria în cazul unui seism va fi redusă.
În paralele cu operaţiunile de consolidare, prevăzute să înceapă în acest an, vor fi efectuate, până în 2011, şi lucrări de extindere a Palatului Victoria, proiectate de arhitecţii olandezi Branimir Medic şi Pero Puljiz, membri ai firmei De Architekten CIE, al căror plan arhitectural a fost selectat, la jumătatea lunii iulie, de o comisie formată din nouă experţi, dintre care cinci străini, în urma unui concurs internaţional.
Proiectul vizează construcţia unui nou corp de clădire la sediul Guvernului, în care premierul şi ceilalţi demnitari din Palatul Victoria să fie mutaţi pe perioada în care imobilul va fi consolidat.
Noua clădire va fi construită pe un teren de 5.525,16 metri pătraţi situat în spatele Palatului Victoria, aflat în domeniul public al statului, unde în prezent se află alte trei corpuri de clădire.
La finalul lucrărilor, Palatul Victoria va avea o arie desfăşurată de circa 43.000 metri pătraţi, aproape dublu faţă de suprafaţă actuală de 26.000 metri pătraţi inclusiv anexele.