Vânzările din sectorul de retail din România au înregistrat, în luna octombrie a anului trecut, faţă de perioada similară din 2006, cel mai rapid ritm de creştere din Uniunea Europeană, avansul fiind de peste şapte ori mai accelerat decât media celor 27 de state membre, potrivit datelor Eurostat.
Comerţul cu amănuntul a urcat cu 13,9% în România, în timp ce creşterea medie din UE a fost de 1,9%, se arată într-un comunicat al Biroului de statistică.
Deşi s-a situat pe primul loc în UE, ritmul de creştere a vânzărilor din sectorul de retail a fost cu 10,9% mai lent comparativ cu luna septembrie a anului trecut.
Singurul stat membru al UE care a consemnat un ritm de creştere apropiat de cel din România a fost Polonia, cu un avans de 13,3% în octombrie 2007 comparativ cu perioada similară din anul anterior.
Pe locul trei în topul celor mai importante majorări s-a plasat Lituania, cu 11,5%.
Pe de altă parte, vânzările de retail din Luxemburg au înregistrat cel mai important declin, de 20,3%.
Mai mulţi analişti economici au tras semnale de alarmă în ceea ce priveşte creşterea consumului din România. Având în vedere că mare parte a bunurilor consumate de populaţie provine din import, creşterea consumului se reflectă în adâncirea deficitului de cont curent, aflat deja la un nivel ridicat.
Şi Banca Naţională a României a atras atenţia asupra avansului consumului. Într-un comunicat publicat luni, după şedinţa Consiliului de Administraţie în care a fost decisă majorarea dobânzii de politică monetară de la 7,5% la 8%, banca centrală a arătat că există o dinamică înaltă a cererii interne, iar consumul se menţine la un nivel nesustenabil, în condiţiile intensificării ritmului de creştere a creditului.