Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2008 - Anul XIII, nr. 5 (3686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consumatorii industriali de enegie plătesc, de la 1 ianuarie, tarife diferite pe zone de distribuţie

Marţi, 8 Ianuarie 2008 (18:14:52)

Consumatorii industriali captivi de energie plătesc, de la 1 ianuarie, tarife diferenţiate la electricitate pentru fiecare din cele opt zone de distribuţie, în timp ce pentru populaţie preţul final a rămas nemodificat.
  "Consumatorii casnici au rămas la tariful iniţial, modificările sunt adresate consumatorilor industriali", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, vicepreşedintele Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opriş.

Noile tarife au fost stabilite prin ordin al ANRE şi sunt diferenţiate pe nivelul de tensiune al reţelelor de distribuţie a electricităţii, respectiv joasă (de la 0,4 kV la 10 kV) şi medie (până la 110 kV), utilizate pentru distribuţie şi furnizare, şi înaltă (de 220 kV sau 400 kV), pentru transportul electricităţii.

Astfel, tarifele de distribuţie a energiei prin reţele de joasă tensiune au scăzut pentru cele mai multe din companiile de profil, în timp ce pentru energia de medie şi înaltă tensiune tarifele au urcat în cea mai mare parte.

Tarifele de distribuţie a energiei la joasă tensiune au fost reduse de ANRE cu procente cuprinse între 9,6%, în cazul Electrica Muntenia Sud, şi 8,1%, pentru companiile Enel Distribuţie Dobrogea şi Electrica Distribuţie Transilvania Nord.

Pentru CEZ Distribuţie Oltenia, companie controlată de grupul ceh CEZ, preţul a crescut cu 0,8%.

Cel mai mare tarif pentru distribuţia energiei de joasă tensiune, de 139 lei/MWh, se regăseşte la CEZ Distribuţie, în zona Olteniei, în timp ce nivelul cel mai mic pentru energia la acelaşi nivel de tensiune va fi practicat de filiala neprivatizată a Electrica Electrica Transilvania Distribuţie Transilvania Nord, de 88,68 lei/MWh, mai mic cu 8,1% faţă de valoarea anterioară.

Enel Distribuţie Dobrogea va avea un tarif de distribuţie a energiei de joasă tensiune de 104,53 lei/MWh, mai mic cu 8,1% faţă de nivelul precedent, în timp ce pentr Enel Distribuţie Banat suma este de 108,22 lei MWh, în scădere cu 8,4%.

Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Distribuţie Banat sunt controlate de grupul italian Enel.

Tariful de distribuţie a energiei de joasă tensiune pentru E.ON Moldova Distribuţie, companie deţinută de grupul german E.ON, a fost redus cu 9%, la 113,34 lei/MWh.

Electrica Muntenia Sud, cea mai mare filială a companiei de stat Electrica, preluată de Enel, va percepe un tarif de distribuţie pentru energia de tensiune joasă de 128,71 lei/MWh, în scădere cu 9,6%.

Pentru celelate filiale neprivatizate ale Electrica, Electrica Distribuţie Muntenia Nord şi Electrica Distribuţie Transilvania Sud, tarifele au scăzut cu 9,4%, la 123,4 lei/MWh, respectiv cu 8,7%, la 102,15 lei/MWh.

Tarifele de distribuţie a energiei prin reţelele de medie tensiune au fost majorate cu valori cuprinse între 44,5% (în cazul Electrica Distribuţie Muntenia Nord) şi 14,6% (Electrica Muntenia Sud), cu excepţia CEZ Distribuţie, care a păstrat nivelul de 42 lei/MWh şi Electrica Distribuţie Transilvania Sud, al cărei tarif a scăzut cu 8,4%.

În cazul companiilor Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, E.ON Moldova Distribuţie şi Electrica Distribuţie Transilvania Nord, tariful a urcat la 42 lei/MWh.

Au fost majorate şi tarifele de distribuţie a energiei prin reţelele de înaltă tensiune, cea mai mare creştere procentuală, de 42,1%, fiind înregistrată la Electrica Distribuţie Muntenia Nord, la 14,14 lei/MWh, în timp ce valoarea minimă a fost consemnată de Electrica Muntenia Sud, de 0,1%, la 9,44 lei/MWh.

Pentru E.ON Moldova Distribuţie, tariful a urcat cu circa 16%, la 21 lei/MWh, la Enel Distribuţie Dobrogea cu 40%, tot la 21 lei/MWh, iar pentru Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Distribuţie Transilvani Sud majorările sunt de 22,3%, la 19,13lei/MWh, respectiv de 33,2%, la 21 lei/MWh.

Singura companie căreia ANRE i-a aplicat o reducere a tarifului este CEZ Distribuţie, de la 20,68 lei/MWh la 19,75 lei/MWh. Totodată, Enel Distribuţie Banat şi-a menţinut nivelul de 21 lei/MWh.

Tarifele menţionate nu includ TVA. Acestea sunt plătite de companiile de profil şi se regăsesc, de asemenea, pe facturile consumatorilor industriali.

Consumatorii captivi, categorie în care este inclusă şi populaţia, primesc energie la preţuri reglementate de ANRE, iar cei eligibili îşi aleg singuri furnizorul şi negociază preţurile. Piaţa de energie a fost deschisă în totalitate la 1 iulie 2007, ceea ce a permis populaţiei şi micilor consumatori industriali să devină eligibili.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consumatorii industriali de enegie plătesc, de la 1 ianuarie, tarife diferite pe zone de distribuţie .
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consumatorii industriali de enegie plătesc, de la 1 ianuarie, tarife diferite pe zone de distribuţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pricomigdale 20-24 bucăţi - 50 minute 200g miez de nucă300g zahăr albuşuri de ou linguri făină linguriţă esenţă de migdale linguri zahăr pudră linguriţă esenţă de vanilie  Puneţi la foc potrivit, într-un vas, albuşurile, miezul de nucă... Citeşte