Comisia Europeană este încrezătoare că va câştiga procesul intentat de Bucureşti faţă de decizia CE de reduce cota României de emisii poluante, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, Barbara Helferich, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Mediu, Stavros Dimas.
Helferich a susţinut că nu a fost vorba despre o măsură discriminatorie la adresa României sau a vreunui alt stat UE.
Întrebată ce se va întâmpla în cazul în care România va câştiga procesul, Helferich a precizat că nu poate comenta deocamdată această ipoteză.
Purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru Mediu, Stavros Dimas, a declarat, pentru MEDIAFAX, tot marţi că CE nu a primit încă nicio înştiinţare din partea instanţei referitoare la acţiunea României pe tema cotei de emisii poluante.
Guvernul a decis, în ultima şedinţă din anul trecut, să facă uz de drepturile sale legitime faţă de decizia Comisiei Europene (CE) de a reduce României cota de emisii poluante cu 20%, iar pe baza acestui mandat, România a introdus, la 21 decembrie 2007, la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene, două acţiuni în anularea deciziilor CE. Acţiunile au fost depuse de către Departamentul pentru Afaceri Europene, prin intermediul Agentului Guvernamental.
Helferich a spus că, până în prezent, nu a fost primită nicio înştiinţare din partea instanţei referitor la vreo acţiune în justiţie intentată de România împotriva CE. Purtătorul de cuvânt a precizat că România nu are obligaţia de a notifica oficial Comisia Europeană în legătură cu intenţia de a o da în judecată, acest demers urmând să fie realizat automat de către instanţă.
Întrebată dacă au existat discuţii cu autorităţile române pentru rezolvarea problemei fără un proces, Barbara Helferich a spus că CE se consultă cu statele, potrivit procedurilor existente. Ea a adăugat, însă, că decizia adoptată de Comisie rămâne valabilă şi obligatorie.
Comisia Europeană a redus, în luna octombrie, cotele anuale de emisii de dioxid de carbon (CO2) în industria românească, pentru perioada 2008-2012, cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone, cât ceruse statul român pentru toate activităţile economice, la 75,9 milioane de tone.
Totodată, CE a redus cu 10% plafonul emisiilor României pentru 2007, faţă de planul naţional de alocare stabilit de autorităţile române.
Reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România au apreciat că decizia Comisiei de a reduce României cota de emisii poluante cu 20% este "discreţionară" şi va produce termocentralelor pierderi de două miliarde de euro, cerând Guvernului să intervină.