Preşedintele CNS, Fodor Imre, îl acuză, într-un comunicat de presă transmis, vineri, pe ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, că în problema regiunii Kosovo "se solidarizează cu aspiraţiile imperiale ruseşti sau chiar cu moştenirea politică a criminalului de război Milosevič”.
Fodor susţine, în comunicat, că ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, ar fi declarat că România este împotriva drepturilor colective ale minorităţilor, prezentând poziţia oficială a României privind statutul provinciei Kosovo, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Dorim să-i amintim domnului ministru de Externe al României şi autorităţilor publice competente că drepturile fundamentale ale omului sunt universale, de ele se poate prevala fiecare om, ele fiind inerente demnităţii fiinţei umane. Primul articol al Pactului Internaţional pentru Drepturile Civile şi Politice declară dreptul popoarelor la autodeterminare, şi în zilele noastre pe acest drept se bazează nu numai statele suverane, dar şi autonomiile prin care se exercită dreptul la autodeterminare internă din cadrul unui stat”, se arată în comunicatul citat.
CNS susţine că nu doar popoarele Spaniei, Marii Britanii, Italiei, Germaniei şi Franţei au dreptul de a dispune de un stat propriu, acest drept aparţinând şi popoarelor basc, catalan, scoţian, austriac din Tirolul de Sud, bavarez şi corsican. Potrivit CNS, aceste popoare au dreptul de a dispune, în cadrul statelor enumerate, de instituţii legislative şi executive propri, în concordanţă cu legile statului respectiv.
“În 1974, România a ratificat prin legea nr. 212 Pactul Internaţional pentru Drepturile Civile şi Politice, iar din ianuarie 2007 este parte a unui sistem de alianţe, bazat pe ordinea comună de valori ale civilizaţiei europene, pe respectul faţă de demnitatea umană şi faţă de libertate. (...) Este inacceptabil că ministrul de Externe al României, în loc să ia poziţie alături de aceste valori, se solidarizează cu aspiraţiile imperiale ruseşti sau chiar cu moştenirea politică a criminalului de război Milosevič”, se mai arată în comunicatul CNS.
În acelaşi context, CNS susţine că, în baza dreptului la autodeterminare a popoarelor, şi secuii au dreptul la autonomia Ţinutului Secuiesc, adăugând că, în mai multe rânduri, Consiliul Naţional Secuiesc a declarat că voinţa exprimată a secuilor privind autodeterminarea nu lezează interesele României, ci dimpotrivă, serveşte stabilitatea şi prosperitatea acestui spaţiu.
Consiliul Naţional Secuiesc doreşte să obţină autonomia Ţinutului Secuiesc printr-o lege organică, înaintată Parlamentului României, se mai arată în comunicat.
"Având în vedere aceste fapte, considerăm ca nejustificată opoziţia statutului român faţă de marea parte a sistemului de alianţe în care recent a fost admis, motivată de teama faţă de proprii săi cetăţeni. Guvernul şi forul legislativ al României nu trebuie să se teamă de secui, ci trebuie să aibă încredere în ei, ca în cetăţeni care respectă legea, valorile dreptului şi democraţiei, şi trebuie să voteze propunerea legislativă privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care i-a fost înaintată”, se arată în document.
În 22 decembrie, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, declara, într-o conferinţă de presă cu omologii grec şi bulgar, că menţinerea perspectivei europene a Serbiei este importantă, atrăgând atenţia că în această ţară începe o perioadă electorală pe durata căreia ar trebui încurajate temele europene.
La rândul său, ministrul de Externe elen, Dora Bakoyanis, a spus că orice încercare de a lega perspectiva europeană a Serbiei de statutul provinciei Kosovo ar fi greşită şi contraproductivă, omologii român şi bulgar fiind în asentimentul său, în această privinţă.
( 4 ian 2008, 19:54:43