Ţăranii vor vinde şi în acest an lapte, brânză, peşte şi miere fără să fie înregistraţi la direcţiile sanitar-veterinare, în oricare piaţă din ţară, întrucât perioada de derogare a fost prelungită până la 1 ianuarie 2009, după această dată fiind interzisă comercializarea în absenţa înscrierii.
Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) precizează că termenul a fost decalat, printr-un ordin, pentru unităţile din categoriile: centru de prelucrare a laptelui, ambarcaţiune de pescuit, punct de debarcare, magazin de desfacere peşte, centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor; centru de extracţie, colectare miere şi alte produse apicole, stupină, magazin de desfacere a mierii de albine şi a altor produse apicole.
Pentru toate celelalte unităţi de producţie înscrierea este deja obligatorie.
"Am prelungit derogarea până la 1 ianuarie 2009, iar aceasta este singura modificare adusă ordinului, restul prevederilor au rămas la fel. Decizia de a prelungi termenul a fost luată şi pentru că am avut o discuţie cu domnul Cioloş (Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii - n.r.), iar Ministerul Agriculturii vrea să facă acea direcţie de înregistrare a produselor tradiţionale, şi asta o să ne ajute şi pe noi pentru că o să ne dea şi nouă o evidenţă a produselor tradiţionale", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele Autorităţii Veterinare, Radu Roatiş.
ANSVSA a emis la începutul anului trecut un ordin care stabilea că micii producători de alimente primare trebuie să se înregistreze la direcţiile sanitar-veterinare, iar vânzările acestora sunt limitate la piaţa judeţeană.
După mai multe proteste ale producătorilor, Autoritatea a acordat o derogare de şase luni, care apoi a fost prelungită până la 1 ianuarie 2008. În acest interval, micii producători au vândut şi în afara pieţelor din judeţ, posibilitate menţinută şi pentru acest an.
Instituţia şi asociaţiile de producători lucrează în prezent la realizarea unor ghiduri cu norme de igienă alimentară ce trebuie respectate de micii producători.