Întregul contingent disponibil în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cadrul Schemei Lucrătorilor Sezonieri din Agricultură (SAWS), în anul 2008, va fi alocat doar lucrătorilor din România şi Bulgaria, informează Agenţia naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Potrivit reglementărilor britanice, începând cu ianuarie 2008 întregul contingent, de 16.250 de locuri de muncă, disponibil în cadrul SAWS va fi alocat în totalitate lucrătorilor din cele două ţări, încadrarea în muncă în domeniul agricol a cetăţenilor provenind din state nemembre ale Uniunii Europene nefiind permisă începând cu acest an.
Potrivit ANOFM, în cursul anului 2007, doar 40 la sută din contingentul aprobat în agricultură a fost alocat cetăţenilor din cele două noi state membre.
Ocuparea locurilor de muncă în agricultură este permisă doar prin intermediul operatorilor care au obţinut autorizarea Border and Immigration Agency, procedurile de autorizare fiind finalizate la sfârşitul anului 2007.
Pe lângă autorizarea Border and Immigration Agency, pentru a putea recruta forţă de muncă în domeniul agricol, operatorii au urmat şi procedurile de obţinere a licenţei din partea Gangmasters Licensing Authority, iar recrutarea cetăţenilor români şi bulgari pentru locurile de muncă disponibile în agricultură în Marea Britanie se poate realiza direct de către operatori, de către aceştia prin intermediul unor agenţii de recrutare a forţei de muncă, sau prin intermediul unor reprezentanţi ai acestora în ţările de origine.
ANOFM a adăugat că, pentru a obţine astfel de locuri de muncă, cetăţenii români trebuie să contacteze operatorii autorizaţi sau reprezentanţii acestora, contractele de muncă urmînd să fie încheiate tot pentru perioade cuprinse între cinci săptămâni şi şase luni. Totodată, un nou loc de muncă va putea fi obţinut în cadrul SAWS după o perioadă de întrerupere de trei luni.
Persoanele angajate în cadrul SAWS trebuie să îndeplienască o serie de condiţii, printre care să aibă cetăţenie română sau bulgară, cel puţin 18 ani şi să fi obţinut un permis de muncă (work card) emis de către unul dintre operatorii autorizaţi de către Border and Immigration Agency.
De asemenea, din momentul în care un lucrător a primit un loc în cadrul SAWS, operatorul se va asigura că angajatorii oferă locuri de muncă corespunzătoare, că respectă condiţiile minime de salarizare şi normele din domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă, precum şi că asigură condiţii adecvate de cazare.
Totodată, înainte de începerea activităţii, operatorii au obligaţia de a pune la dispoziţia persoanelor selecţionate în cadrul SAWS un pachet informativ care să cuprindă informaţii privind data începerii activităţii, ferma la care va avea loc angajarea şi modalităţile de deplasare în acel loc, tipul activităţilor care vor fi desfăşurate, salariul şi reţinerile, durata timpului de muncă, orele suplimentare şi pauzele, concediul de odihnă şi plata acestuia, întreruperea activităţii pentru motive de boală, precum drepturile aferente legislaţiei muncii. De asemenea, operatorii sunt obligaţi să informeze angajaţii cu privire la drepturile şi obligaţiile aferente legislaţiei din domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă, la condiţiile de cazare, procedurile de sesizare a încălcării anumitor drepturi şi modul în care se poate beneficia de îngrijiri medicale.
ANOFM atrage atenţia că salarizarea lucrătorilor din domeniul agricol este reglementată în mod diferit faţă de nivelul salariului minim stabilit la nivel naţional în Regatul Unit (în prezent 5,52 lire/oră), existând niveluri minime distincte pentru Anglia şi Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord.
Astfel, în Anglia şi Ţara Galilor nivelurile salariale minime admise diferă în funcţie de tipul calificărilor şi aptitudinilor deţinute şi complexitatea activităţilor desfăşurate, fiind cuprinse între 5,52 lire/oră şi 8,10 lire/oră, iar în Irlanda de Nord nivelul salarial minim depinde de vârsta persoanei încadrate în muncă, de experienţa şi complexitatea activităţii desfăşurate. Persoanele cu vârste de peste 22 de ani primesc un salariu minim de 5,52 lire/oră pentru primele 40 săptămâni de angajare, după care salariul minim este cuprins între 5,70 lire şi 7,70 lire/oră.
În Scoţia salariul minim acordat începând cu 1 octombrie 2007 pentru primele 26 de săptămâni de activitate este de 5,52 lire/oră, indiferent de vârsta persoanei angajate şi tipul postului. După această perioadă, salariul minim aprobat este de 5,96 lire /oră, iar dacă persoanele angajate deţin o calificare în domeniul agricol cel puţin la nivel NSVQ 3 (National and Scottish Vocational Qualifications), la tariful orar prevăzut anterior se adaugă suma de 0,90 lire.