Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 dec 2007 - Anul XII, nr. 315 (3680)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

AFP: Corupţia macină în continuare în România şi Bulgaria, noi membre UE

Duminică, 30 Decembrie 2007 (14:03:52)

De la poliţistul bulgar implicat în trafic de droguri la ministrul român care primeşte caltaboşi pentru a truca o licitaţie, corupţia este omniprezentă în România şi Bulgaria, ţări care au devenit membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, comentează AFP.
  Conform Transparency International România, dacă 20 la sută dintre români declarau în 2006 că au dat mită pentru a avea acces la servicii care, la nivel oficial, sunt gratuite, acum 30 la sută dintre ei recunosc acest lucru. Un procent care transformă România în ţara cea mai coruptă din UE, după cum indică ultimul raport Transparency International.

În Bulgaria, 70 la sută dintre cei intervievaţi apreciază că lupta împotriva corupţiei este ineficientă, în timp ce 80 la sută consideră drept "extrem de corupte" partidele şi sistemul judiciar, conform Transparency.

Nici un domeniu nu este la adăpost de acest fenomen, care afectează sănătatea, educaţia, administraţia, poliţia sau chiar justiţia, apreciază AFP.

Începând din ianuarie, Casa de sănătate bulgară va cere fiecărui pacient să declare în scris, la ieşirea din spital, că nu a fost obligat să plătească pentru serviciile al căror cost este suportat de autorităţi.

Deja aflate sub supravegherea strictă a autorităţilor de la Bruxelles, care poate activa o clauză de salvgardare în cazul în care progresele în lupta anticorupţie vor fi considerate insuficiente, cele două ţări au fost în 2007 teatrul unor cazuri răsunătoare, care au implicat miniştri, comentează agenţia France Presse.

Ministrul român al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a fost nevoit să demisioneze după difuzarea unei înregistrări video în care era prezentat primind un plic şi sacoşe cu caltaboşi din partea unui întreprinzător local, care voia să-şi asigure sprijinul acestuia pentru a câştiga o licitaţie. Colegul său de la Justiţie, Tudor Chiuariu, a demisionat şi el la începutul lunii decembrie, după ce a fost vizat de o anchetă pentru "abuz în serviciu împotriva interesului public", în legătură cu o tranzacţie imobiliară.

Chiar dacă nu a fost acuzat direct de corupţie, Chiuariu a plătit şi pentru promovarea unei ordonanţe controversate, în baza căreia au fost blocate anchetele împotriva miniştrilor bănuiţi de abuz în serviciu, afirmă AFP.

În Bulgaria, premierul socialist Serghei Stanişev a fost obligat să renunţe, în iulie, la cel mai influent dintre membrii Cabinetului, Rumen Ovcearov, deţinătorul portofoliului Economiei şi Energiei şi personalitate importantă în Partidul Socialist, din cauza unui caz de deturnare de fonduri publice, abuz de putere şi tentativă de influenţare a justiţiei.

Anul 2007 a demonstrat şi amploarea corupţiei în rândurile celor care ar trebui să combată acest fenomen, cu inculparea a şase magistraţi români, acuzaţi că au cumpărat şi vândut, pentru 15.000 de euro, subiectele la examenul pentru conducerea Parchetului Bucureşti, adaugă France Presse.

Directorul Transparency International România afirmă că primul an în UE a avut însă un impact pozitiv în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, deoarece autorităţile au început să o combată "nu numai de teama criticilor de la Bruxelles".

Bulgaria, unde, conform unui raport independent, corupţia implică sume aproape egale cu totalul fondurilor aşteptate de la UE, a lansat o campanie împotriva deturnării de fonduri comunitare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AFP: Corupţia macină în continuare în România şi Bulgaria, noi membre UE.
 Vizualizări articol: 681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AFP: Corupţia macină în continuare în România şi Bulgaria, noi membre UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Escalop de porc 4 porţii - 40 minute 4 felii groase muşchi de porc100ml ulei (preferabil de măsline)200g măsline fără sâmburi1 lingură boia de ardei dulce200ml supă de carne2 căţei de usturoi1 foaie de dafin ± sare, piper Bateţi carnea cu... Citeşte