Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 dec 2007 - Anul XII, nr. 314 (3679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Energia a concentrat marile tranzacţii din acest an

Vineri, 28 Decembrie 2007 (15:30:25)

Cele mai mari tranzacţii din acest an au fost înregistrate în sectorul energetic, odată cu vânzarea companiilor Rompetrol, Electrica Muntenia Sud şi Petromservice, transferurile de proprietate fiind operate în schimbul unor sume care cumulează 2,5-2,6 miliarde de euro.
  Deşi detaliile financiare ale afacerii nu au fost făcute publice, cedarea a 75% din acţiunile Rompetrol către KazMunaiGaz reprezintă cea mai mare tranzacţie, grupul petrolier controlat anterior de către Dinu Patriciu fiind evaluat, potrivit omului de afaceri, la 3,6 miliarde de dolari. Dacă transferul s-a operat pe baza acestei evaluări, atunci compania din Kazahstan a plătit aproximativ 2,7 miliarde dolari (1,8 miliarde euro) pentru acţiunile Rompetrol.

A doua achiziţie ca valoare este privatizarea Electrica Muntenia Sud, cea mai mare filială a Electrica, Enel urmând să plătească statului 394,8 milioane euro pentru 50% din acţiuni şi să majoreze cu 425,2 milioane euro capitalul social al distribuitorului de electricitate, operaţiune prin care participaţia grupului italian va urca la 67,5%. Comisia Europeană şi-a dat avizul, în luna decembrie, pentru vânzarea companiei, iar încheierea tranzacţiei este prevăzută pentru prima parte a anului viitor.

Trecerea unor divizii Petromservice în portofoliul Petrom, pentru 328,5 milioane euro, plasează tranzacţia pe poziţia a treia în rândul preluărilor din acest an.

Petrom a mai achiziţionat şi ultimele două firme ale companiei anglo-daneze Royal Dutch Shell de pe piaţa românească, afacere evaluată la 51 milioane de euro. Shell a vândut, astfel, ultima afacere pe care o mai derula în România.

O altă tranzacţie pe acest segment a fost vânzarea a firmei Crimbo Gas, controlată de Cristi Borcea, către grupul olandez SHV. Preluarea nu a fost nici confirmată, dar nici infirmată, surse din piaţa petrolieră estimând tranzacţia la 40-50 milioane euro.

Pe poziţia a doua în clasamentul sectoarelor în care au avut loc cele mai importante tranzacţii ca valoare se află cel imobiliar, unde a fost înregistrat şi cel mai mare număr de achiziţii.

Fondul austriac de investiţii Immoeast a fost vedeta pieţei imobiliare, fiind protagonistul unora dintre cele mai mari achiziţii. Cea mai mare preluare a fost achiziţia de la compania Trigranit Holding a centrului comercial Polus Center Constanţa, pentru 185 milioane de euro.Contractul, de tip "forward purchase", va fi aplicat în mai multe etape, astfel că Immoeast va prelua proiectul treptat, în funcţie de gradul de realizare a lucrărilor şi de gradul de ocupare.

Cumpărarea clădirii de birouri America House de către grupul financiar francez Natixis în schimbul a 120 milioane de euro a reprezentat un record pentru piaţa imobiliară din Capitală.

Tot în acest an, fondul European Convergence Property Company a vândut trei clădiri de birouri din Bucureşti - Millennium Business Centre, PGV Tower şi Construdava - către divizia de investiţii imobiliare a grupului Allianz, Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), pentru suma de 110,5 milioane euro.

O altă tranzacţie importantă a fost preluarea de către Immoeast a parcului de afaceri S-Park, afacerea fiind încheiată pentru 101,5 milioane euro.

Profitabilitatea şi dinamismul pieţei imobiliare sunt relevante şi de numeroase alte tranzacţii, chiar dacă sumele de transfer s-au situat sub 100 milioane de euro.

Sectorul asigurărilor a atras, de asemenea, multe tranzacţii, cu valori semnificative.

Banca Transilvania a vândut 90% din capitalul BT Asigurări companiei franceze Groupama, preţul convenit fiind de 90 milioane euro.

De asemenea, grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) a achiziţionat 66,53% din capitalul companiei de asigurări Asirom prin preluări repetate de participaţii de la acţionarii companiei, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi grupul Interagro, în valoare totală de peste 100 milioane de euro.

Grupul austriac de asigurări Uniqa a achiziţionat un pachet de 23% din capitalul Astra de la fostul acţionar majoritar, Nova Trade, majorându-şi participaţia la 50% plus o acţiune. Uniqa deţinea anterior 27% din titlurile societăţii româneşti de asigurări, preluate în iunie 2005.

Alte sectoare care au înregistrat tranzacţii importante au fost cele de retail, auto, producţia de tractoare, alimentar, IT&C şi construcţii.

Pe segmentul de retail, fondul de investiţii Equest Investments Balkans a preluat, prin intermediul subsidiarei Lynx Property, 75% din retailerul român de electronice şi electrocasnice Domo Retail, pentru 62,5 milioane de euro, iar Carrefour România a achiziţionat de la Polish Enterprise Fund V lanţul de supermarketuri Artima, la un preţ de 55 de milioane de euro.

Ford şi autorităţile române s-au înţeles asupra privatizării Automobile Craiova, grupul american urmând să plătească 57 milioane de euro pentru 72,4% din acţiuni şi să investească 675 milioane euro până în 2011 în modernizarea uzinei auto. Tranzacţia trebuie să primească, însă, avizul Comisiei Europene.

O altă companie de stat care a fost vândută în acest an, după încercări repetate, a fost Tractorul Braşov. Firma Flavus Investiţii, controlată de fondul britanic de investiţii Cheyne Capital, a plătit 77 milioane euro pentru platforma industrială.

În domeniul alimentar, cea mai mare achiziţie a fost preluarea de către grupul Cadbury Schweppes a 93,2% din acţiunile producătorului de dulciuri Kandia Excelent, pentru 326,4 milioane de lei (99,5 milioane de euro). Acţiunile au fost cedate prin două tranzacţii realizate la Bursa de Valori Bucureşti.

Anterior preluării de către Cadbury, Kandia-Excelent a cumpărat divizia de produse zaharoase a Kraft Foods România, pentru până la 10 milioane euro.

De asemenea, holdingul austriac Leipnik Lundenburger Invest (LLI), controlat de grupul financiar Raiffeisen, a cumpărat 60% din compania de morărit şi panificaţie Loulis România, de la Loulis International Foods Grecia, valoarea transferului, perfectat pe piaţa bursieră, fiind de 106,3 milioane de lei (32 milioane de euro). Ulterior, LLI a mai cumpărat, pentru 14,2 milioane lei (4 milioane euro), un pachet de 8% din acţiunile companiei, care şi-a schimbat denumirea în Titan.

Alte tranzacţii în acest domeniu au fost vânzarea diviziei de ulei a companiei Agricover Buzău către Bunge România, subsidiară a producătorului american de ulei, achiziţia producătorul de conserve din carne Antrefrig Bucureşti de către firma cehă Hame, precum şi intrarea fondului de investiţii SigmaBleyzer Southeast European Fund IV în acţionariatul producătorului de lactate Covalact din Sfântu-Gheorghe. Fondul de investiţii a preluat 70% din acţiunile producătorului de lactate pentru şapte milioane de euro.

Pe segmentul IT&C cea mai mare achiziţie a fost preluarea firmei Digital Cable System de către o divizie a grupului financiar American International Group (AIG) pentru 45 de milioane de euro.

Preluarea Ceramica Iaşi , printr-o tranzacţie de 35 de milioane de euro, şi vânzarea Elpreco Craiova pentru o sumă estimată la 75 milioane euro au fost tranzacţiile reprezentative pentru piaţa materialelor de construcţii. Ceramica Iaşi a fost cumpărată de către fondul de investiţii Advent International, iar grupul irlandez CRH este noul proprietar al Elpreco.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Energia a concentrat marile tranzacţii din acest an.
 Vizualizări articol: 676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Energia a concentrat marile tranzacţii din acest an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Medalion în bacon 4 porţii -35 minute 700g muşchi de viţel200g bacon (tăiat în felii subţiri)2 fire de rozmarin1 linguriţă rasă boabe de muştar măcinate50g unt1 lingură hrean proaspăt ras± sare, piper Curăţă muşchiul de pieliţe şi... Citeşte