Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 dec 2007 - Anul XII, nr. 313 (3678)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE a aprobat planul de eradicare a pestei, România va raporta lunar câţi porci au fost vaccinaţi

Joi, 27 Decembrie 2007 (15:12:24)

Comisia Europeană (CE) a aprobat planul României de eradicare a pestei porcine în 2008, care prevede continuarea vaccinării porcilor mistreţi, a celor din gospodării şi din ferme, iar România va trebui să raporteze lunar Comisiei date precum numărul de porci vaccinaţi.

  "Planul de eradicare a pestei a fost aprobat la sfârşitul lunii decembrie, printr-o decizie a Comisiei Europene", a declarat agenţiei MEDIAFAX Radu Roatiş, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), instituţia responsabilă cu aplicarea planului.

Documentul aprobat de CE prevede că în 2008 România va continua vaccinarea porcilor pe întreg teritoriul ţării, fiind folosit un anumit tip de vaccin pentru animalele din gospodării (vaccin viu atenuat convenţional - n.r.) şi alt tip de vaccin pentru cei din fermele mari (vaccin marker- n.r.), la fel cum s-a întâmplat şi în 2007.

De asemenea, vor fi menţinute restricţiile privind livrarea cărnii de porc şi a produselor din carne de porc în statele din UE. Carnea obţinută de la porcii din ferme, vaccinaţi cu vaccin marker, nu poate fi comercializată decât pe piaţa românească, fără să poată fi livrată în UE, şi trebuie să trebuie să aibă o marcă de identificare specială, pentru a nu fi confundată cu ştampila comunitară.

"Această marcă specială are un rol în trasabilitatea animalelor, astfel încât să avem posibilitatea să cerem o derogare de la interdicţiile de livrare în Uniunea Europeană. Adică, dacă noi putem să demonstrăm că putem asigura această trasabilitate pentru carnea porcilor vaccinaţi cu vaccin marker, să ştim că această carne a avenit de la cutare porc din cutare fermă, vom avea posibilitatea să cerem o derogare", a afirmat Roatiş.

El a adăugat că solicitarea unei astfel de derogări va fi posibilă numai după evaluarea anuală a stadiului pestei porcine în România, care va avea loc în a doua jumătate a anului 2008.

Carnea obţinută de la porcii imunizaţi cu vaccin viu va fi folosită numai pentru "consumul intern privat", se mai arată în decizia Comisiei.

"Crescătorii care au până la trei porci în gospodărie vor folosi carnea numai pentru consumul propriu. Am încercat să adaptăm clasificarea sistemelor de creştere la specificul din România, ca să îi dăm voie şi celui care are până la trei porci să îi crească. Pentru mai mult de trei porci însă trebuie să mă autorizez, pentru că sunt deja microfermă", a explicat Roatiş.

România trebuie să prezinte, Comisiei şi statelor membre, un raport lunar care cuprinde date privind respectarea planului de eradicare. Raportul va conţine informaţii privind numărul de porci şi de exploataţiile în care a fost realizată vaccinarea, numărul lunar şi total de doze de vaccin utilizate, numărul lunar şi total de teste de monitorizare realizate.

Autoritatea Veterinară a început vaccinarea de urgenţă împotriva pestei porcine în luna decembrie a anului trecut, iar în iunie 2007 anunţa că toate focarele au fost închise. În luna august au fost confirmate însă trei noi focare, acestea fiind primele apărute în ferme profesionale. Focarele au fost depistate la ferme din Timiş ale companiei amerciane Smithfield.

Un nou focar de pestă a fost confirmat la începutul lunii octombrie în rezervaţia Insulei Mici a Brăilei, la un porc mistreţ.

Comisia Europeană a decis în luna septembrie să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti la livrările de carne şi produse din carne de porc în statele din UE, considerând că boala nu este încă ţinută sub control.

Procesatorii susţin că o soluţie de reluare a livrărilor este sistemul lohn (exportul de produse preparate cu carne de porc din statele libere de pestă - n.r.). Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a avut discuţii cu reprezentanţii Comisiei pe această temă, însă o cerere oficială poate fi făcută numai după ce toate focarele de pe teritoriul României au fost eradicate. Crescătorii locali de carne de porc au declarat însă în repetate rânduri că se opun sistemului lohn, întrucât vor rămâne fără clienţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE a aprobat planul de eradicare a pestei, România va raporta lunar câţi porci au fost vaccinaţi.
 Vizualizări articol: 675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
CE a aprobat planul de eradicare a pestei, România va raporta lunar câţi porci au fost vaccinaţi1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Macrou gratinat cu gulii 4 porţii – 50 minute700g file de macrou4 gulii1 ceapă roşie100ml ulei4 morcovi2 ouă50g smântână100g caşcaval1 leg. mărar± sare, piper Curăţă fileul de pieliţe şi oscioare, spală-l şi scurge-l de apă.... Citeşte