Preţurile la energia electrică şi gazele naturale furnizate populaţiei vor fi menţinute la 1 ianuarie 2008, a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
ANRE a precizat, într-un comunicat, că preţurile la gaze ar fi trebuit să urce semnificativ, dar o decizie va fi adoptată în luna ianuarie a anului 2008.
"În ceea ce priveşte gazele naturale, ANRE nu a luat decizia finală asupra unor eventuale modificări ale preţurilor la gazele naturale de la 1 ianuarie 2008. În urma analizelor efectuate de departamentul de specialitate al ANRE a rezultat că preţul gazelor naturale ar trebui să crească semnificativ", se spune în comunicat.
Surse din ANRE au declarat, pentru MEDIAFAX, săptămâna trecută, că preţul gazelor din import, care asigură aproape 40% din consumul intern anual al României, va creşte, la 1 ianurie 2008, cu 50 dolari/ 1.000 metri cubi, urmând să ajungă la 360-365 dolari/1.000 metri cubi. Această creştere ar fi determinat majorarea preţului la gaze cu 15%-16%.
Pe de altă parte, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, în repetate rânduri, că preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre, la 1 ianuarie 2008, iar majorarea medie a tarifelor plătite de populaţie pentru gaze şi electricitate va fi sub nivelul inflaţiei.
Totodată, amânarea creşterii preţurilor la gaze este explicată şi prin continuarea discuţiilor dintre ANRE şi companiile din sectorul gazelor naturale.
"ANRE a hotărât să continue discuţiile cu operatorii din sistem pentru a identifica şi implementa soluţii prin care impactul majorării preţului gazelor naturale din import şi al ajustării tarifelor de distribuţie să fie diminuat. Ca urmare a acestei hotărâri, preţul gazelor naturale rămâne deocamdată nemodificat pentru 1 ianuarie 2008, o decizie finală urmând a fi luată după finalizarea discuţiilor, cel mai probabil în cursul lunii ianuarie anul viitor", se arată în comunicat.
Distribuitorul de gaze E.ON Gaz România, deţinut de compania germană E.ON Ruhrgas, a estimat că preţul gazelor pentru populaţie ar trebui să urce cu 10% în luna ianuarie şi cu 30% pentru întregul an, ca urmare a avansului preţului gazelor din import.
Oficialii E.ON au afirmat că dacă preţul gazelor pentru consumatori nu va fi majorat, compania ar putea să reducă sau chiar să oprească livrările către unii consumatori.
Celălalt mare distribuitor de gaze, Distrigaz Sud, controlat de grupul Gaz de France, a apreciat că avansul preţurilor la gaze este necesar, întrucât România s-a angajat să alinieze în timp preţurile la valorile din Uniunea Europeană, conform unui calendar stabilit cu Comisia Europeană. Acest calendar nu a fost niciodată prezentat public de către autorităţi.
Preţul gazelor importate de România se situează în prezent la 310-315 dolari/1.000 metri cubi. România importă exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall.
Vosganian a anunţat în vara acestui an că România ar putea solicita Comisiei Europene să prelungească perioada necesară alinierii tarifelor, până în 2010, dar până în prezent nu a fost făcut niciun demers.
Consmul anual de gaze din România, de 17-18 miliarde de metri cubi, este asigurat în proproţie de 60% de doi principali producători, respectiv compania de stat Romgaz Mediaş şi Petrom, controlată de OMV-Austria, iar un procent de 40% provine prin importuri indirecte din Rusia.
Potrivit ANRE, menţinerea tarifelor actuale la electricitate este posibilă prin intrarea în funcţiune, în luna septembrie, a celui de-al doilea reactor nuclear al centralei de la Cernavodă, care a suplimentat cantitatea de energie destinată populaţiei.
Centrala de la Cernavodă funcţionează cu două reactoare, care furnizează circa 18% din consumul de electricitate la nivel naţional.