Ministerul Agriculturii a transmis Comisiei Europene (CE) forma revizuită a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Cornelia Harabagiu, secretar de stat în minister.
Programul a fost trimis în noaptea de joi spre vineri, a spus Harabagiu.
"Principalele modificări vizează impunerea unui sistem de selecţie, dirijarea fondurilor către anumite sectoare prioritare. Noi am stabilit ca priorităţi zootehnia, unde intră creşterea vacilor pentru lapte şi carne, ovinele şi caprinele, creşterea păsărilor, stimularea consumului de ouă, pentru că noi consumăm numai 15% din producţie internă, restul din import. În domeniul vegetal ca şi priorităţi avem pomicultura, legumicultura, culturile de câmp, achiziţia de utilaje performante", a spus secraterul de stat.
Programul ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în perioada februarie-martie a anului viitor, iar proiectele vor putea fi depuse numai după obţinerea acestui aviz, deşi Ministerul Agriculturii a anunţat în repetate rânduri că va primi proiecte înainte de aprobarea oficială a programului.
Deşi programul va fi aprobat în 2008, şi, în consecinţă, accesarea fondurilor va începe anul viitor, România a avut o alocare financiară şi pentru anul 2007, de 618 milioane euro. Aceşti bani trebuiau cheltuiţi iniţial până în 2009.
"Programul nu s-a aprobat în acest an, dar noi aveam alocaţi 618 milioane euro pentru 2007, pe care trebuia să îi angajăm. Aceşti bani vor fi împărţiţi în mod egal, distribuiţi la alocările financiare anuale stabilite până în 2013", a spus Harabagiu.
Pentru 2008, alocarea financiară prin PNDR este de peste 700 de milioane de euro, la care se adaugă o tranşă din sumele care trebuiau cheltuite în acest an. Fondurile pentru 2008 trebuie cheltuite până în 2010.
Ministerul Agriculturii va lansa anul viitor 17 măsuri ale programului, potrivit lui Harabagiu.
PNDR este instrumentul prin care România poate accesa fonduri UE de circa opt miliarde euro, până în 2013.