Ofertele pentru Antibiotice Iaşi vor putea fi depuse până la 17 martie, iar licitaţia cu strigare, organizată o zi mai târziu, va porni de la un preţ de 136 milioane euro, cu 5% peste valoarea din raportul de evaluare, a anunţat, joi, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Anunţul de vânzare a pachetului de 53% din acţiuni deţinut de stat, prin AVAS, la Antibiotice Iaşi va fi publicat în presa naţională şi internaţională luni, 24 decembrie, iar dosarele de prezentare a companiei vor putea fi achiziţionate începând cu 14 ianuarie 2008, conform calendarului stabilit de instituţie.
Ofertele vor putea fi depuse începând tot cu data de 14 ianuarie.
"Oferta va sta în piaţă peste 80 de zile, dublu faţă de practica AVAS referitoare la prezenţa ofertelor în piaţă", se arată în comunicat.
Documentele şi garanţia de participare la licitaţie vor putea fi depuse de către potenţialii investitori până la 17 martie 2008, iar licitaţia publică de vânzare a acţiunilor va fi organizată o zi mai târziu, la 18 martie 2008, cu un preţ de pornire de 136 milioane euro, cu aproximativ 5% faţă de valoarea propusă de evaluator.
Licitaţia va fi organizată astfel de la un preţ pe acţiune de 2 lei, mai mare decât valoarea medie de tranzacţionare pe bursă în ultimele 12 luni a companiei Antibiotice Iaşi, de 1,8 lei, potrivit AVAS.
Garanţia de participare la licitaţie a fost stabilită la un milion de euro, a declarat, joi, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu.
El a precizat că, în perioada 2006-2007, un număr de 56 de companii au transmis AVAS scrisori de intenţie, neangajante, pentru preluarea Antibiotice.
Atanasiu a spus că AVAS nu va impune viitorului acţionar majoritar al Antibiotice clauze sociale.
Potrivit lui Atanasiu, valoarea de piaţă a companiei depăşeşte cu mult suma care ar fi fost obţinută prin vânzarea activelor producătorului de medicamente.
Procedura de vânzare a acţiunilor prin licitaţie cu strigare elimină orice suspiciune legată de un ajutor de stat şi asigură obţinerea celui mai bun preţ, a spus Atanasiu.
Şeful AVAS a adăugat că instituţia a respins cererea sindicatelor privind cumpărarea a 10% din titlurile Antibiotice, întrucât o astfel de tranzacţie ar fi încălcat regulile UE, iar preţul ar fi fost de 20 de ori mai redus decât propunerea instituţiei.
Guvernul a decis, la finele lunii octombrie, că pachetul majoritar de acţiuni deţinut de AVAS la Antibiotice Iaşi va fi vândut prin licitaţie cu strigare, pentru a elimina "elemente susceptibile" să atragă un ajutor de stat în procesul de privatizare, precum şi pentru a accelera procesul de trecere în proprietate privată a companiei.
Decizia de vânzare a acţiunilor prin licitaţie cu strigare a fost contestată de membrii sindicatului din companie.
AVAS a primit, în toamna anului trecut, 22 de oferte neangajante pentru privatizarea Antibiotice. Un număr de 12 scrisori de intenţie au fost depuse de către fonduri de investiţii, iar alte şapte oferte au venit din partea unor companii din domeniul farmaceutic. Alte trei scrisori de intenţie au fost depuse de către distribuitori de medicamente.
În acest an, alţi opt investitori şi-au exprimat interesul pentru cumpărarea pachetului de 53,01% din acţiunile Antibiotice.
Vânzările nete ale Antibiotice Iaşi au atins, în primele şase luni, valoarea de 102 milioane lei (32 milioane euro), în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă din 2006, cea mai mare pondere fiind deţinută de vânzările pe piaţa internă - 90%, iar restul de exporturi.
Din acţionariatul companiei face parte şi SIF Oltenia, care deţine 10,1% din capital.