Statutul Fondului Proprietatea a fost modificat de Guvern pentru a include modificările aduse legislaţiei specifice în ultimii ani, printre care conducerea dualistă a societăţii şi alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere, până în prezent numiţi de ministrul Finanţelor.
Modificările au avut în vedere şi că Ministerul Finanţelor Publice nu mai este unicul acţionar al fondului, iar unele prevederi îngrădeau drepturile noilor acţionari. Noul act constitutiv a fost deja aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor, dar potrivit legislaţiei, trebuie promovat prin hotărâre de Guvern.
Actul normativ elimină articolul care stabilea că numirea membrilor Consiliului de Administraţie se face prin ordin al ministrului Finanţelor, iar alegerea se va face de către acţionari, în cadrul Adunărilor Generale.
Statul, reprezentat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, este acţionar majoritar al Fondului Proprietatea, unde mai deţineau acţiuni, la începutul lunii noiembrie, peste 3.000 de persoane private, a căror deţinere se ridica la 11,26% din capital.
Creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, în decembrie 2005.
Guvernul a aprobat, la jumătatea acestui an, o ordonanţă care a modificat legislaţia aferentă Fondului Proprietatea pentru urgentarea procedurilor de listare a societăţii la Barsa de Valori Bucureşti.